Bouwen aan een community voor ouders

Netwerk Beter Samen heeft de opdracht gekregen om te bouwen aan een community voor ouders van kinderen met intensieve zorgvragen. Maar hoe bouw je een community? Projectleider Kathinka Bruinsma vertelt hoe ze daar samen met ouders aan werkt in Utrecht.

In de fraaie nieuwe basisschool ’t Zand in de Utrechtse wijk Leidsche Rijn heeft Ouders Connected sinds kort een eigen lokaal, waar ouders elkaar treffen. Juist in dat ontmoeten gebeuren mooie dingen, vertelt Kathinka Bruinsma. “Een Marokkaanse moeder vertelde dat ze in een vechtscheiding was beland. Ze had daar nog met niemand over gesproken. Er bleek een Nederlandse moeder te zijn die hetzelfde heeft meegemaakt. Ze vonden elkaar en gingen samen de deur uit. Daar doe je het voor. Dan bieden ouders elkaar steun en hoeft er echt geen professional bij.”

Kathinka Bruinsma richtte een drie jaar geleden het netwerk Ouders van Betekenis op: “Ik wil dat er meer aandacht komt voor alles wat met opvoeden en opgroeien te maken heeft en dat dat meer uit de probleemsfeer wordt gehaald.” In drie jaar tijd bouwde Kathinka, dwars door de coronacrisis heen, aan een netwerk van ouders in en rond Utrecht. Zo kwam ze in contact met een alleenstaande moeder met vier kinderen uit Palestina toen er beslissingen over haar kinderen genomen werden zonder haar te informeren. Deze moeder zet zich nu op school in voor het empoweren van andere ouders. Ook werkt Kathinka samen met een moeder en de door haar opgezette stichting rond het thema neutraal ouderschap. Ouders die te maken hebben met een vechtscheiding versterken elkaar en hun kinderen daar nu. 

Zaadjes planten, verbinden en verzorgen kost tijd

Bouwen aan community ’s is breien, draadjes verbinden, zaadjes planten en verzorgen en geldpotjes slim bij elkaar schuiven en geduld hebben, weet Kathinka inmiddels. Zo kreeg Netwerk Beter Samen bij het project Ervaringsacademie de opdracht om te bouwen aan een community voor ouders van zorgintensieve kinderen want deze ouders hebben vaak een andere behoefte dan de doorsnee opvoedvraagstukken. “Een community bouwen kost tijd en begint bij de werkelijke vraag van ouders.” Dus voerde Kathinka afgelopen maanden tientallen gesprekken met ouders, waaruit ze vier kansrijke initiatieven ziet. “Hiermee wil ik graag verder.”

Naast de groep ouders die zich bezighoudt met vechtscheidingen is er in Utrecht Leidsche Rijn nu een groepje Marokkaanse moeders actief die een zorgintensief kind hebben. “We hebben een paar gesprekken gehad, waarin we onderzoeken wat zij nodig hebben, ook om andere Marokkaanse moeders te bereiken.”

Bijzonder Ouder Contact start in Leidsche Rijn

Saida en Shirin zorgen voor hun kinderen met een meervoudige beperking en hebben de basistraining ervaringsdeskundige ouder afgerond bij Netwerk Beter Samen. Zij hebben In Contact Bijzonder opgericht en zijn o.a. actief op het gebied van empowerment van andere ouders en rond het thema toegankelijkheid en inclusie. “Dat is gericht op activiteiten en acties voor deze bijzondere kinderen en hun ouders. Netwerk Beter Samen kijkt naar wat deze ervaringsdeskundige ouders zélf nodig hebben en hoe hen daarin te versterken.” In contact bijzonder organiseert op 22 februari een eerste kennismakingsbijeenkomst voor ouders van zorgintensieve kinderen in Leidsche Rijn. Het is de intentie om een eerste community te starten met maximaal 9 ouders. Is er meer interesse dan kan er een nieuwe groep starten. Een kleine vaste groep zorgt voor veiligheid om ook de ingewikkelde zaken met elkaar te delen.

Blik naar de toekomst

“Eén van de uitdagingen komende tijd is het duurzaam maken en onderbrengen van zulke beginnende community’s. Met Netwerk Beter Samen kijk ik wat we daarin kunnen betekenen.” Daarbij denkt Kathinka bijvoorbeeld aan het organiseren van themabijeenkomsten rond onderwerpen als erfrecht, 18-/18+ en verminderen van stress: Onderwerpen waar ouders van allerlei community’s behoefte aan hebben. Ook trainingen van Netwerk Beter Samen waar ouders opgeleid worden om hun eigen ervaring in te zetten als ervaringsdeskundige kunnen voor deze ouders interessant zijn. “Zo bouwen we gestaag verder, in kleine stapjes, waarbij we altijd beginnen bij de werkelijke vraag van ouders. Het duurt dus even, voor je wat hebt staan.”

Interesse om mee te doen?

Heb je interesse om mee te doen of een vraag? Je kunt mailen naar Kathinka Bruinsma

Scroll to Top