ExpEx Utrecht

Ervaringsdeskundigen jongeren in Utrecht

Stichting ExpEx en Netwerk Beter Samen zijn met een aantal samenwerkingspartijen in augustus 2022 gestart met ExpEx-Utrecht. ExpEx is een landelijke stichting van getrainde jongeren die zelf ervaring hebben in de jeugdhulp en zich inzetten als maatje of adviseur. Je vindt ExpEx op verschillende plaatsen in Nederland .
De eerste negen jongeren in Utrecht hebben in december 2022 hun training succesvol afgerond. De jongeren volgden de training (ontwikkeld door stichting Kernkracht) en zijn inzetbaar als ervaringsmaatje, adviseur of voorlichter.
Deze organisaties dragen het samenwerkingsproject: Netwerk Beter Samen, Youké, Timon, Samen Veilig Midden Nederland, Lectoraat jeugd, Hogeschool Utrecht opleiding social work, BSA jeugdhulp, De Rading, gemeente Utrecht en Koos Utrecht. Met enkele organisaties lopen nog gesprekken over deelname. Netwerk Beter Samen is de uitvoerende partij.

Foto ExpEx Utrecht en samenwerkingspartners

Doe je mee met de ExpEx training in Utrecht?

ExpEx Utrecht is van start! ExpEx zijn jongeren met een rugzak vol ervaringen. Denk aan jeugdzorg, GGZ, dak- en thuisloosheid, jeugddetentie of problemen thuis. Deze ervaringen zetten zij in om de hulpverlening aan jongeren in de provincie Utrecht te verbeteren.

De eerste groep jongeren tussen de 17 en onder de dertig jaar uit de provincie Utrecht met ervaring op het gebied van onder andere jeugdhulp, verslaving, pesten, (v)echtscheiding, jong ouderschap of langdurig thuiszitten heeft de training afgerond. Najaar 2023 starten we een nieuwe groep.

Ben jij gemotiveerd om jouw kennis in te zetten voor het verbeteren van de situatie van andere jongeren? In september 2023 start voor 12 jongeren een training tot ExpEx ervaringsdeskundige in Utrecht.

Wil je meedoen? Nu even aanmelden voor informatie zodat je als eerste weet wanneer de inschrijving start.

Organisaties in Utrecht kunnen meedoen

Steeds meer organisaties in de provincie Utrecht gaan aan de slag met ervaringsdeskundigen om de verbinding tussen jongeren en hulpverlening te versterken. Dat betekent zoeken naar jongeren die hier iets mee willen doen maar ook zoeken hoe een jongere met ervaring ervaringsdeskundigheid kunnen ontwikkelen met o.a. een collectief van ervaringen. Ook zien we veel vragen rondom intervisie voor ervaringsdeskundigen. Daarom is Netwerk Beter Samen met diverse samenwerkingspartners in de provincie Utrecht een training voor jongeren gestart en volgt daarna een community voor intervisie.

Organisaties die meedoen zorgen samen voor de financiering en komen een aantal keer per jaar bij elkaar om van elkaar te leren en samen met de ExpEx te werken aan de ontwikkeling van de inzet van ervaringsdeskundigen binnen de organisaties. Verder kunnen zij ook gebruik maken van de inzet van deze jongeren en is er advies beschikbaar. Gemeenten en (jeugd)zorgaanbieders in de provincie Utrecht kunnen meedoen en contact opnemen met Nely Sieffers.

Samenwerkingspartners ExpEx Utrecht

Logo Youke
Logo Timon
Logo UMC psychiatrie
Logo De rading
Logo BSA jeugdhulp

Wil je meer weten over de inzet van ExpEx of als organisatie meedoen met dit project in provincie Utrecht?

Stuur een mail naar het projectteam van ExpEx Utrecht

Logo ExpEx Utrecht