
Advies & match
Ervaringsdeskundigen aan het werk
Onze pool van getrainde ervaringsdeskundigen staat klaar om ingezet te worden in diverse projecten: van inkooptrajecten tot het verbeteren van gemeentelijke dienstverlening. Onze ervaringsdeskundigen zetten zich in om hulp en zorg aan kinderen, jongeren en ouders te verbeteren. We werken daarin samen met organisaties en gemeenten.
Ervaringsdeskundigen bij Netwerk Beter Samen brengen hun kennis en ervaring nu al in op allerlei plekken. Bij inkoop- en adviestrajecten bij gemeenten, in projecten rond terugdringen van uithuisplaatsingen, het verbeteren van dienstverlening in de jeugdbescherming of rondom specifieke thema’s als eetstoornissen, suïcidepreventie en thuiszitters.
Lopende opdrachten
Toekomstscenario Lekstroom
De kind- en gezinsbescherming wordt met het toekomstscenario anders georganiseerd in de regio Lekstroom. We denken mee vanuit het ouder- en gezinsperspectief.
Portfolio
Werkgroep robuuste regio’s
Voor de hervormingsagenda denken we vanuit het cliëntperspectief mee in de werkgroep robuuste regio’s. In deze werkgroep gaat het over de regionale zorgvormen en regio indeling.
Maatschappelijke agenda Woerden
Gemeente Woerden werkt aan een nieuwe maatschappelijke agenda voor de inwoners. Met de gemeente organiseren we een bijeenkomst voor ouders.
Prestatiedruk Utrecht – Stad
Prestatiedruk en normaliseren vraagt om een maatschappelijk debat. In de gemeente Utrecht denkt Netwerk Beter Samen mee vanuit het ouderperspectief.
Oudersteunpunt Sterk-VO
Het samenwerkingsverband Sterk VO heeft een vragenlijst uitgezet voor ouders. Netwerk Beter Samen analyseert de uitkomsten en geeft een inhoudelijk advies.
Beter Maatwerk
Zorgaanbieders in Zuidoost-Utrecht gaan met ervaringsdeskundigen aan de slag om te leren op het bieden van maatwerk met als doel om uithuisplaatsingen te voorkomen.
Keuzehulp jeugdhulp
Voor gezinsprofessionals in de basiszorg wordt een keuzehulp ontwikkeld om samen met ouders en kinderen tot de juiste beslissing te komen over goede hulp.
Oudersteunpunt Passenderwijs
Ervaringsdeskundigen denken mee met het samenwerkingsverband Passenderwijs over de invulling van ervaringsdeskundige steun in het onderwijs in Utrecht-west.
Ik zoek een ervaringsdeskundige
Heb je een opdracht voor een ervaringsdeskundige jongere of oudere?
Ervaringen
Veelgestelde vragen
Ervaringsdeskundigen zijn mensen met een diversiteit aan ervaringen in het dagelijks leven, de zorg die zij (hebben) ontvangen en de ontwikkelingskansen die zij wel of niet hebben gekregen. Alleen een eigen ervaring is onvoldoende om breder te kunnen meedenken over beleid, onderzoek of als maatje.
Om hun eigen ervaring te overstijgen is het belangrijk dat ze uitwisseling hebben met andere ouders en/of jongeren. Dit geeft inzicht in verschillende theorieën, praktijkervaringen en een breder pallet aan mogelijkheden om vanuit mee te denken met diverse vraagstukken. Ervaringsdeskundigen bij Netwerk Beter Samen werken vanuit collectieve ervaringen en dit blijft natuurlijk ook een groeiproces.
Ervaringsdeskundigen kunnen op veel verschillende manieren een bijdrage leveren aan het verbeteren van de (jeugd)zorg, jeugdbeleid, passend onderwijs en de hulpverlening voor jongvolwassenen. Ervaringsdeskundigen denken mee vanuit doorleefde en unieke ervaringskennis. Dit geeft een waardevolle toevoeging om ook anders te kijken naar oplossingsrichtingen om het doel te bereiken. Het is dus belangrijk om eerst inzicht te hebben in het doel waar samenwerking met een ervaringsdeskundige voor nodig is en daarna wie daarvoor nodig is.
Er is een grote diversiteit aan mogelijkheden hoe ervaringsdeskundigen kunnen bijdragen en het gaat ook om allerlei domeinen die een bijdrage leveren in de ondersteuning en zorg voor kinderen, jongeren, ouders en ook in samenhang voor gezinnen.
Gemeenten
Voor gemeenten is het waardevol om samen met ervaringsdeskundige jongeren en – ouders activiteiten te ontwikkelen voor hun burgers. Dit kan gaan over collectieve activiteiten voor ouders en jongeren gericht op empowerment maar ook over meedenken met het jeugd- en gezinsbeleid.
Zorgorganisaties
Binnen zorgorganisaties kunnen ervaringsdeskundige jongeren en – ouders meedenken over de samenwerking met ouders en jongeren, meelopen in de hulpverlening maar ook meedenken over innovatie, inkooptrajecten of een bijdrage leveren in de cliëntenraad. Hierdoor sluit de hulp en zorg beter aan bij de mensen.
Onderwijs
In het onderwijs kunnen ervaringsdeskundige bijdragen op het gebied van passend onderwijs en de toegankelijkheid. Dit kan vorm gegeven worden met een bijdrage tijdens voorlichtingsbijeenkomsten en meedenken over diverse thema’s of in de medezeggenschap op school en bij het samenwerkingsverband. Je kunt ook samenwerken met ervaringsdeskundige jongeren en -ouders bij de ouder- en jeugdsteunpunten.
Opleidingen van professionals
Het is belangrijk dat de studenten in de opleidingen ook inzicht krijgen in de ervaringen van een grote diversiteit aan doelgroepen. Hierdoor komen studenten uit hun eigen ‘bubbel’ en inzicht in de mensen waar ze mee gaan samenwerken als professional. Dit kan ingevuld worden met ervaringsdeskundigen die gastlessen geven of bijdragen aan onderzoeken van de studenten.
Onderzoek en kennisontwikkeling
Bij kenniswerkplaatsen en kennisinstituten kunnen ervaringsdeskundigen meedenken over de kennis en onderzoeksagenda, meedenken in projecten, een bijdrage leveren in het werven van deelnemers. Dit is waardevol omdat dit ervoor zorgt dat onderzoek en kennis beter aansluit bij het leven van kinderen, jongeren en ouders.
Staat je domein er niet bij dan kunnen we altijd in overleg kijken wat mogelijk is. Wat we wel en niet kunnen invullen is ook afhankelijk van de beschikbare ervaringsdeskundigen.
We raden het meestal aan om dit niet te doen of alleen wanneer een ervaringsdeskundige nog wil oriënteren wat passend is. Het is belangrijk dat er rekening gehouden wordt met een aantal aandachtsgebieden van de ervaringsdeskundige zelf. O.a. de persoonlijke missie, de ervaringsdeskundigheid die nodig is, het unieke mens zijn van de ervaringsdeskundige en eventuele noodzakelijke werkervaringen.
Door een zorgvuldige uitvraag en match in wat nodig is kunnen ervaringsdeskundigen een grotere toegevoegde waarde bieden voor organisaties. Dit geeft ook voor de vragend organisatie en de ervaringsdeskundige meer duidelijkheid en ook minder risico op voortijdige uitval.
We hebben allerlei specialismes in huis. Denk aan eetstoornissen, jeugdggz, gesloten jeugdzorg, thuiszitters, hoogbegaafdheid, autisme, (ernstig) meervoudige beperkingen. Neem contact op om je vraag te bespreken.
In de gesprekken met de vragende organisatie en onze mensen met ervaringsdeskundigheid komende diverse onderdelen aan bod. Hiermee verzamelen we de informatie om een juiste match te maken.
Doel van de opdracht
De organisaties die willen samenwerken met ervaringsdeskundigen en de mensen met ervaringsdeskundigheid hebben een grote diversiteit in wat ze willen bereiken met de samenwerking. Daarin willen we graag het doel duidelijk krijgen want een ervaringsdeskundige inzetten is een middel en geen doel. Ervaringsdeskundigen hebben vaak een persoonlijke missie op een specifiek thema of doelgroep. Dit geeft ervaringsdeskundigen energie, focus en voorkomt dat ze onvoldoende tot hun recht komen. Organisaties hebben ook doelen waar ze aan werken en in de match vinden we het belangrijk dat dit goed samenkomt.
Ervaringsdeskundigheid
De persoonlijke ervaring, collectieve ervaringskennis en deskundigheid om dit in te zetten moet aansluiten bij de opdrachten die ervaringsdeskundigen invullen. Daarbij houden we ook rekening met ontwikkeling en groei en dat is blijvend ontwikkelen en leren. Leren door te doen is super belangrijk.
Unieke mensen
Ervaringsdeskundigen zijn net als ieder mens ook uniek en dat gaat verder dan hun ervaringsdeskundigheid. Ze kijken door hun eigen bril naar situaties. Daarnaast hebben ze eigenschappen en talenten waar ze goed in zijn en verschillen van anderen. Er zijn ook verschillen in de focusgebieden want de ene ervaringsdeskundige werkt liever 1 op 1 als maatje of cliëntondersteuner, de ander met een groep of een team en weer anderen zijn gericht op organisaties en/of samenlevingsvraagstukken. Bij het bespreken van een opdracht verkennen we wat nodig is.
Werkervaring en steun
We kijken ook naar de eventuele werkervaring die nodig is voor het uitvoeren van een opdracht. Voor beginnende ervaringsdeskundigen is een start samen met een andere ervaringsdeskundige het beste. Maar ook de opties voor extra coaching en intervisie zijn opties die we meewegen. Dit vraagt ook om voldoende financiële ruimte in een opdracht.
Praktische zaken
Tot slot kijken we ook of de opdracht praktisch haalbaar is mbt beschikbaarheid op de noodzakelijke momenten, eventuele mogelijkheden voor reizen en afspraken over de vergoeding van de werkzaamheden.
We plannen graag een afspraak in om samen de vraag te verhelderen. Je kunt mailen naar info@netwerkbetersamen.nl voor het inplannen van dit overleg. Het is handig om in de mail vast kort iets te delen over de opdracht want dan zorgen wij voor een afspraak met de juiste persoon. Soms weten wij met deze informatie dat we het niet kunnen invullen. We denken dan even mee over eventuele andere organisaties die misschien wel verder kunnen helpen.
Het is belangrijk om bij de start van de samenwerking een kennismakingsgesprek te plannen. In dit gesprek kun je kennismaken van mens tot mens en natuurlijk ook de samenwerking bespreken met de wederzijdse verwachtingen. Voor een goede invulling van de opdracht is het belangrijk om na te denken over de voorbereiding en uitvoering. Maak hier concrete afspraken over en liefst ook even op de app of mail delen zodat dit nog een keer nagelezen kan worden.
In het werk van de ervaringsdeskundige is het mogelijk dat af en toe ook even de emoties om de hoek komen kijken. Het kan nogal confronterend zijn en/of frustrerend omdat veranderingen traag gaan. Dit mag er zijn mits het natuurlijk wel redelijk blijft. Het kan voorkomen dat een ervaringsdeskundige een terugval krijgt en we gaan dan graag het gesprek aan om te kijken hoe we dit goed kunnen oplossen.
Praktische afspraken
Het is ook handig om de praktische zaken goed af te spreken zoals data, tijden, locaties, contactpersonen. Er zijn diverse ervaringsdeskundigen met een hulphond en die hebben een specifieke aanpak nodig. Dus start niet met het aanhalen van de hond want de hond moet gericht zijn op steun voor de persoon.
Samenwerkingspartners advies & match







