Ervaringsacademie

De Ervaringsacademie is een academie van jongeren, ouders en ervaringsdeskundigen die bijdraagt aan betere zorg voor jeugdigen en gezinnen in de knel. Dat doen zij door samen met professionals te leren en ontwikkelen. Stichting Netwerk Beter Samen heeft de Ervaringsacademie opgezet met behulp van financiering vanuit de Expertise Netwerken in Utrecht-Flevoland.

Ambitie

De ambitie van de Ervaringsacademie is om de zorg beter te maken door de kennis van ouders en jongeren te integreren in professionele en wetenschappelijke kennis. Dat doen we door een lerend netwerk van jongeren, ouders en professionals te creëren waarin zij samen leren, ontwikkelen en doen vanuit gelijkwaardig partnerschap en vanuit ieders eigen perspectief en rol. De Ervaringsacademie is in eerste instantie gericht op leren in de meest complexe casuïstiek. Geleerde lessen zijn breed bruikbaar in de (jeugd-) hulp en zorg. De kracht van de Ervaringsacademie is het ontwikkelen van een stevig netwerk van jongeren, ouders en (professionele) ervaringsdeskundigen, het zoeken van verbinding, bouwen van bruggen én in het doen.

Aankomende evenementen

12 oktober 13.30 – 15.00 uur (Online)

Kom proeven op de ervaringsacademie

De Ervaringsacademie treedt met de Proeverij op 12 oktober voor het eerst naar buiten om ouders, jongeren, professionals en andere belangstellenden kennis te laten maken met het aanbod. In een livestream kun je proeven aan de workshops en kennismaken met het team van de Ervaringsacademie. 

Laatste berichten

 • Kom proeven op de Ervaringsacademie

  De Ervaringsacademie treedt met de Proeverij op 12 oktober voor het eerst naar buiten om ouders, jongeren, professionals en andere belangstellenden kennis te laten maken het aanbod. In een livestream kun je proeven aan de …

  Lees verder

 • Kennismaking programmateam Ervaringsacademie

  Vanaf 1 augustus is het programmateam van de Ervaringsacademie uitgebreid met vier nieuwe teamleden. Samen met Greet Meesters, programmamanager Ervaringsacademie gaan zij aan de slag om in de komende tijd samen leren, samen doen en …

  Lees verder

 • Greet Meesters programmamanager ervaringsacademie

  Over Greet Meesters Per 1 juni 2021 werk ik in opdracht van Stichting Netwerk Beter Samen als Programmamanager aan de ontwikkeling van de Ervaringsacademie in Utrecht en Flevoland. Ik hou van nieuwe projecten en concepten …

  Lees verder

Activiteiten Ervaringsacademie


Samen leren

Samen leren biedt een gevarieerd aanbod met leertrajecten voor professionals, jongeren, ouders en ervaringsdeskundigen. Samen leren geeft inhoud aan mooie lessen van ervaringsdeskundigen waarbij het leven van jeugdigen, ouders en gezinnen leidend zijn. Deze activiteiten worden ontwikkeld en zullen starten vanaf september 2021. We starten ook met een training voor (ervaringsdeskundige) jongeren en ouders.

Samen doen

Samen doen is gericht op specifieke casuïstiek die dreigt vast te lopen of een specifiek vraagstuk die baat heeft bij één op één advies en begeleiding. Een juiste match en maatwerk is belangrijk. De Ervaringsacademie biedt ervaringsdeskundig advies op maat bij het oplossen van complexe vraagstukken en het samen leren van complexe hulp en vraagstukken en/of consultatie voor professionals.

Samen ontwikkelen

Samen ontwikkelen bundelt de lessen uit Samen leren en Samen doen. Het biedt(ervaringsdeskundige) jongeren en ouders en ook professionals de mogelijkheid een netwerk te vormen zodat zij gezamenlijk kunnen blijven leren en doorgroeien of ontwikkelen. Zo ontwikkelen we  collectieve ervaringskennis. Hiervoor benutten we ook actieonderzoek in samenwerking met de Kenniswerkplaatsen.

Programmateam

Het programmateam heeft de opdracht de Ervaringsacademie te ontwikkelen in verbinding met alle betrokkenen en zodat de activiteiten aansluiten op behoeften van jongeren, ouders en professionals. Ze zorgen voor de ontwikkeling van het netwerk van ervaringsdeskundige ouders en jongeren. Het team zorgt ervoor dat activiteiten worden uitgevoerd waarbij (deels) gebruik gemaakt wordt van een flexibele schil. Het programmateam bestaat uit bruggenbouwers en verbinders en legt contacten met bestaande initiatieven, gemeenten, zorgaanbieders en organisaties met als doel gezamenlijk ontwikkelen te stimuleren.

Greet Meesters

Programmamanager Ervaringsacademie

Eva de Jong

Teamlid Ervaringsacademie

Maartje de Vries

Teamlid Ervaringsacademie

Saida El Messaoudi

Teamlid Ervaringsacademie

Shannon IJkema

Teamlid Ervaringsacademie

Wil je contact?

Voor meer informatie kun je mailen naar het programmateam via ervaringsacademie@netwerkbetersamen.nl of bellen naar 06-28318134

logo ervaringsacademie