Ervaringsacademie

Welkom

In de Ervaringsacademie werken jongeren, ouders en ervaringsdeskundigen samen aan het verbeteren van zorg voor jeugdigen en gezinnen in de regio Utrecht en Flevoland. Dat doen zij door samen met professionals te leren en te ontwikkelen. Stichting Netwerk Beter Samen heeft de Ervaringsacademie opgezet met behulp van financiering vanuit de Expertise Netwerken in Utrecht-Flevoland.

logo ervaringsacademie

Ervaringsacademie


Samen leren

Samen leren biedt een gevarieerd aanbod met workshops voor professionals, jongeren, ouders en ervaringsdeskundigen.

Samen doen

Ervaringsdeskundig advies bij vastgelopen en complexe situaties van jongeren en gezinnen in de regio Utrecht en Flevoland.

Samen ontwikkelen

Samen met jongeren, ouders en professionals ontwikkelen we een groeiend netwerk om kinderen en gezinnen beter te helpen.

Samen leren

Samen leren biedt een gevarieerd aanbod met workshops voor professionals, jongeren, ouders en ervaringsdeskundigen. Samen leren geeft inhoud aan mooie lessen van ervaringsdeskundigen waarbij het leven van jeugdigen, ouders en gezinnen leidend zijn. Deze activiteiten worden ontwikkeld en zullen starten vanaf september 2021. We starten in januari 2022 ook met een training voor (ervaringsdeskundige) jongeren en ouders.


Workshops Samen leren

Het levensverhaal centraal

Loop je wel eens vast in het contact met ouders of met een jongere? Of merk je dat je gefrustreerd raakt omdat je ondanks je inzet niet verder komt? Werken met het levensverhaal kan je helpen om nog beter te worden in afstemmen op het gezin.

Workshops Samen leren

Stressvolle dynamiek bij autisme

Veel mensen met autisme zijn stressgevoelig. In de workshop Stressvolle dynamiek bij autisme leer je hoe je stress kan verminderen. De workshop is bedoeld voor ouders en professionals en bestaat uit drie dagdelen. Je krijgt inzicht in de werking van het brein, komt meer te weten …

Training Samen leren

Training ervaringsdeskundige ouders

In februari 2022 start een basistraining voor ervaringsdeskundige ouders. In de training leren ouders hoe ze hun eigen ervaring kunnen omzetten naar ervaringskennis en krijgen zij een basis van vaardigheden om dit ook deskundig vorm te geven. De training bestaat uit zes bijeenkomsten. 

Samen ontwikkelen

Samen ontwikkelen bundelt de lessen uit Samen leren en Samen doen. Het biedt(ervaringsdeskundige) jongeren en ouders en ook professionals de mogelijkheid een netwerk te vormen zodat zij gezamenlijk kunnen blijven leren en doorgroeien of ontwikkelen. Zo ontwikkelen we collectieve ervaringskennis. Hiervoor benutten we ook actieonderzoek in samenwerking met de Kenniswerkplaatsen.


Netwerkbijeenkomst ervaringsdeskundigen

Op 16 maart 2022 is de volgende online netwerkbijeenkomst voor ervaringsdeskundige jongeren en -ouders die actief zijn in de regio Utrecht-Flevoland. Door elkaar te ontmoeten, inspireren en van elkaar te leren kun je versterkt worden in je ervaringskennis en deskundigheid. Je kunt ook meedenken over het programma van de Ervaringsacademie.

Samen doen

Samen doen is gericht op specifieke casuïstiek die dreigt vast te lopen of een specifiek vraagstuk die baat heeft bij één op één advies en begeleiding. Een juiste match en maatwerk is belangrijk. De Ervaringsacademie biedt ervaringsdeskundig advies op maat bij het oplossen van complexe vraagstukken en het samen leren van complexe hulp en vraagstukken en/of consultatie voor professionals.

Heb je een vraag of wil je meer informatie?

Je kunt contact opnemen met het programmateam van de Ervaringsacademie via ervaringsacademie@netwerkbetersamen.nl of bellen naar 06-28318134.

Onderzoek naar impact trainingen Ervaringsacademie
Ervaringsacademie Nieuws

Onderzoek naar impact trainingen Ervaringsacademie

De Kenniswerkplaatsen Jeugd Flevoland Utrecht starten een actie-onderzoek voor en met de Ervaringsacademie van Netwerk Beter Samen. Het onderzoek richt...
Meer informatie
Blij met het aanbod van Ervaringsacademie
Ervaringsacademie Nieuws

Blij met het aanbod van Ervaringsacademie

Wilma Manuels wil als ervaringsdeskundige ouder graag 'op een gefundeerde manier' een bijdrage leveren als vrijwilliger bij gezinnen. Ze is...
Meer informatie
In gesprek met Carlijn & Jasmijn
Ervaringsacademie Nieuws

In gesprek met Carlijn & Jasmijn

Wil je weten hoe Carlijn Mol en Jasmijn van Ipkens hun ervaringen inzetten voor het verbeteren van de jeugdzorg en het onderwijs? Meld je dan aan voor de eerste netwerkbijeenkomst van het nieuwe jaar 12 januari van de Ervaringsacademie.
Meer informatie
1 2 3 5

Programmateam

Het programmateam heeft de opdracht de Ervaringsacademie te ontwikkelen in verbinding met alle betrokkenen en zodat de activiteiten aansluiten op behoeften van jongeren, ouders en professionals. Ze zorgen voor de ontwikkeling van het netwerk van ervaringsdeskundige ouders en jongeren. Het team zorgt ervoor dat activiteiten worden uitgevoerd waarbij (deels) gebruik gemaakt wordt van een flexibele schil. Het programmateam bestaat uit bruggenbouwers en verbinders en legt contacten met bestaande initiatieven, gemeenten, zorgaanbieders en organisaties met als doel gezamenlijk ontwikkelen te stimuleren.

Greet Meesters

Greet Meesters

Programmamanager

Maartje de Vries

Maartje de Vries

Lid programmateam

Saida El Messaoudi

Saida El Messaoudi

Lid programmateam

Carlijn Mol

Carlijn Mol

Lid programmateam

Shannon IJkema

Shannon IJkema

Lid programmateam

Ambitie Ervaringsacademie

De ambitie van de Ervaringsacademie is om de zorg beter te maken door de kennis van ouders en jongeren te integreren in professionele en wetenschappelijke kennis. Dat doen we door een lerend netwerk van jongeren, ouders en professionals te creëren waarin zij samen leren, ontwikkelen en doen vanuit gelijkwaardig partnerschap en vanuit ieders eigen perspectief en rol. De Ervaringsacademie is in eerste instantie gericht op leren in de meest complexe casuïstiek. Geleerde lessen zijn breed bruikbaar in de (jeugd-) hulp en zorg. De kracht van de Ervaringsacademie is het ontwikkelen van een stevig netwerk van jongeren, ouders en (professionele) ervaringsdeskundigen, het zoeken van verbinding, bouwen van bruggen én in het doen.