Wethouder op bezoek bij de oudercommunity

Ouders met meervoudige en regelmatig vastlopende zorgvragen zijn vaak eenzaam in hun zoektocht en kunnen veel steun bij elkaar ervaren. In Utrecht Leidsche Rijn is BOC-groep (Bijzonder Ouder Contact) gestart van In contact bijzonder als onderdeel van het project Ervaringsacademie. Woensdag 24 mei was wethouder Eelco Eerenberg op bezoek bij de oudercommunity.

Saida en Shirin zijn twee ervaringsdeskundige ouders met eigen ervaring met zorgintensieve kinderen. Zij begeleiden met veel enthousiasme deze oudercommunity in Leidsche Rijn, die regelmatig bij elkaar komt. Deze avond waren naast zeven ouders ook Nely Sieffers vanuit Netwerk Beter Samen én wethouder Eelco Eerenberg aanwezig. 

Het ingewikkelde zorgsysteem

Bij aanvang van de avond werd de vraag gesteld hoe iedereen erbij zat en hoe het met iedereen gaat. Er waren twee nieuwe moeders. De gesprekken gingen over het ingewikkelde zorgsysteem en de lange adem, die deze ouders elke keer weer moeten hebben om zorg en hulp te realiseren voor hun kind. Dit keer konden de ouders hun zorgen delen met Wethouder Eelco Eerenberg. De wethouder nam de tijd om naar de ouders te luisteren en sommige vragen te beantwoorden.  Gemeente Utrecht is op een goede weg als het gaat om ondersteuning van deze gezinnen maar natuurlijk kunnen dingen ook beter. Wat steeds terugkomt is het belang van de vraag aan de ouders; wat hebben zij nodig? Extra aandacht hiervoor is nodig in plaats van dat de ondersteuning alleen vanuit het vaste systeem en protocollen wordt geboden. 

Wethouder neemt vragen van ouders mee

De wethouder heeft beloofd om de volgende vragen mee te nemen en erop terug te komen:

  • Waarom wantrouwt het systeem de ouders? 
  • Waarom duurt de procedure voor aanvragen zo lang, zowel in de (jeugd)zorg als voor hulpmiddelen (wmo)?
  • Waar gaat m’n kind straks wonen in de gemeente Utrecht? In verband met de wachtlijsten en weinig beschikbare passende woonplekken.

Kortom, een mooie avond waarin veel besproken is en ook het besef dat er nog een lange weg te gaan is. 

Wil je meer informatie over deze community? Zie de website van In Contact Bijzonder en/of mail info@netwerkbetersamen.nl.

Scroll to Top