Ervaringskennis benutten voor jeugdbeleid: zestien Utrechtse gemeenten komen tot scherpe ontwikkelopgaven voor de hulp van Yeph door inbreng van Fee Wever, ervaringsdeskundige bij ExpEx-Utrecht.
Jongeren kunnen in de regio Utrecht specialistische jeugdhulp met verblijf en behandeling krijgen via de zorgorganisaties van het samenwerkingsverband Yeph: Youké, Pluryn en ’s Heerenloo. Yeph kreeg in 2020 een contract van negen jaar om deze hulp te bieden. Tussentijds kijken de zestien gemeenten wel of de hulp die geboden wordt verbeterd moet worden. Gerlinde van Smeden is beleidsadviseur bij de gemeente Utrecht. Ze nodigde Fee, ervaringsdeskundige bij ExpEx-Utrecht, uit om aan die evaluatie mee te doen.
Inbreng ervaringskennis waardevolle aanvulling
Gerlinde: “Vanaf 2025 gaan we naar een nieuwe verlenging van het contract met Yeph. We vonden het belangrijk om het perspectief van jongeren aan tafel te hebben bij het formuleren van inhoudelijke ontwikkelopgaven. Naast onze vaste adviseur cliëntperspectief wilden we ook input vanuit ExpEx-Utrecht. Fee heeft zelf ervaringen in de gesloten jeugdhulp en haar inbreng van ervaringskennis was daarom een waardevolle aanvulling.
Fee heeft vooraf alle stukken gekregen. Ik heb haar een toelichting gegeven op het doel van de bijeenkomst. Na de bijeenkomst hebben we met Fee en Anne, onze vaste adviseur cliëntperspectief nagepraat. Fee heeft ook meegelezen op het voorstel voor de contractverlenging. De opbrengst van de bijeenkomst heb ik getoetst bij alle deelnemers, dus ook bij Fee. We nodigen haar in het najaar opnieuw uit als we de ontwikkelopgaven verder hebben uitgewerkt.
Nog veel te winnen door meer maatwerk
Fee maakte duidelijk dat er nog veel te winnen is als het gaat om maatwerk. We creëren nu al heel geregeld maatwerk voor jeugdigen bij Yeph, maar dat is vaak een aanpassing op aanbod dat als basis bedacht is. Fees inbreng prikkelt ons om de komende periode na te denken of we nog vrijer naar het creëren van maatwerk kunnen en moeten kijken.
Fee bracht vanuit haar eigen ervaring in dat onze ambitie van Wel Thuis niet voor alle jongeren altijd wenselijk is. Voor haarzelf gold dat ze het in die periode juist prettig vond om tijdelijk niet thuis te wonen. We moeten dus niet doorschieten in deze ambitie als een doel op zich.
Betere opvolging aan incidenten
Fee deed op ons een appèl om nadrukkelijk stil te staan bij het rapport Eenzaam gesloten van Jason Bhugwandas en te reflecteren op de betekenis daarvan in relatie tot de samenwerking met Yeph. Het resultaat is dat we een ontwikkelopgave hebben opgenomen die ons opdraagt om na te gaan of we bij Yeph voldoende mogelijkheid bieden, zeker in gesloten setting, voor jeugdigen om melding te maken van incidenten. Ook gaan we na of signalen ons als opdrachtgevende gemeenten voldoende bereiken en of we hier adequaat opvolging aan geven.”
Ervaringsdeskundige bij ExpEx
Fee kijkt zelf met een goed gevoel terug op haar inbreng van ervaringskennis en haar opdracht als ervaringsdeskundige. “Ik studeer Rechten aan de Universiteit Utrecht met als keuzevakken jeugdcriminaliteit en jeugdbescherming en justitiële interventies. Mijn schoolloopbaan ging niet vanzelf. Op mijn zestiende ben ik uit huis geplaatst omdat ik niet meer naar school wilde en geen hulp accepteerde. Ik heb zeven maanden op een gesloten groep gewoond. Ik heb heel veel hulpverleners en psychologen gezien. Als ervaringsdeskundige jongere bij ExpEx zet ik me op allerlei plekken in. Mijn doel is altijd om de stem van de jongere te laten horen, door aandacht te vragen voor liefdevolle jeugdzorg en het belang van maatwerk. Ik zag mijn bijdrage terug in de stukken en er werd aandachtig naar mijn inbreng geluisterd.”