Stressvolle dynamiek bij autisme

Veel mensen met autisme zijn stressgevoelig en gezinnen waar dit speelt ervaren vaak veel problemen. In de cursus Stressvolle dynamiek bij autisme leer je hoe je stress kunt verminderen. Je krijgt inzicht in de werking van het brein, komt meer te weten over overprikkeling/stress en over de relatie trauma en autisme. Daarbij kun je jouw eigen ervaringen inbrengen als ouder, hulpverlener en ervaringsdeskundige. 

Mensen ervaren hun autisme vaak verschillend. Wat veel mensen met autisme gemeen hebben is een hoge stressgevoeligheid. Universele stressfactoren zijn onzekerheid, gebrek aan informatie en verlies van controle. Het brengt je autonomie in het gedrang en dat veroorzaakt stress. Er is steeds meer bekend over het ontstaan van stress en over het negatieve effect op lichamelijk en geestelijk welzijn. Voor mensen met autisme en hun omgeving is het daarom belangrijk te erkennen dat er sprake is van stressgevoeligheid, te herkennen wanneer het speelt en te weten wat je eraan kunt doen.

De cursus bestaat uit drie dagdelen met een afwisselend programma. Je eigen situatie is het uitgangspunt, zodat je met nieuwe inzichten en handvatten de cursus kunt afronden. De groep bestaat uit maximaal 16 deelnemers met een mix van jongeren, ouders, ervaringsdeskundigen en professionals.

 • Dagdeel 1 Thema: stress en overprikkeling
  • Overprikkeling en prikkelverwerking vanuit de meest recente wetenschappelijke inzichten Werking van het brein onder stress
  • Hoe uit autisme zich bij vrouwen
 • Dagdeel 2 Thema: Autisme en trauma
  • Trauma respons
  • Link trauma en autisme
  • Oorzaken trauma
  • Symptomen trauma
 • Dagdeel 3 Waarneming en zintuigen
  • Filtering en waarneming
  • Sensatie, perceptie en cognitie in de waarneming
  • De relatie waarneming op microniveau en stress
  • 6 communicatiekanalen waarop je kunt waarnemen

Marjon Kuipers

Trainer, gedragsanalist, ervaringsdeskundig ouder

Marjon Kuipers is oprichter van de Autisme Academie en bekend van Plan B en C. Ze is gespecialiseerd in autisme gerelateerde conflicten, trauma, stress- en emotiemanagement. Marjon is zelf een ervaringsdeskundige ouder en deelt ook haar levenslessen vanuit eigen ervaringen.

Maartje de Vries

Trainer, coach en ervaringsdeskundig ouder

Maartje de Vries is coach van vrouwen en ouders van kinderen met autisme en eigenaar van Perspectivia coaching. Maartje is een ervaringsdeskundige moeder van een zoon en dochter met autisme en deelt haar ervaringen in haar werk en trainingen.

Deze cursus is SKJ geaccrediteerd voor de jeugd- en gezinsprofessionals met 11,5 punt bij volledige deelname van de cursus.

Tijdsinvestering: 9 contacturen en 3 uur zelfstudie

Aangepaste tarieven voor verschillende doelgroepen

Jongeren betalen €18,00 inc 21% btw

Ouders betalen €82,50 inc 21% btw

Professionals, ervaringsdeskundige ouders en jongeren in dienst van een organisatie, zelfstandige praktijkhouders en zzp-ers betalen €399,00 inc 21% btw

Kun je de kosten niet dragen en wil je graag deelnemen dan kun je contact opnemen via info@netwerkbetersamen.nl om de mogelijkheden te verkennen. Ook voor andere vragen over de cursus of het aanmelden kun je mailen naar info@netwerkbetersamen.nl.

Onze algemene voorwaarden zijn van toepassing

Informatie volgt

Je kunt je persoonlijk aanmelden als ouder, maar ook via een organisatie of als zzp’er. We hanteren verschillende tarieven daarvoor (zie tabblad kosten). Mochten de kosten een probleem zijn neem dan contact op. Dan zoeken we samen hoe we via een maatwerkoplossing deelname mogelijk kunnen maken.  

Na aanmelding en betaling via ons ticketsysteem krijg je een online vragenlijst en uitnodiging voor een online intakegesprek (via teams) met Nely Sieffers, trainer en directeur van Netwerk Beter Samen. Daarin verkennen we samen waar je aan wil werken, of dit daarvoor een passende training is en er is ruimte voor vragen. Zo laten  we de training goed aansluiten bij persoonlijke leerdoelen en ervaringen. Wanneer uit de intake blijkt dat de training (nu) niet passend is, ontvang je het betaalde trainingsgeld retour uiteraard. 

Flyer cursus stressvolle dynamiek bij autisme volgt

Ervaringen

Nu aanmelden

Interesse? Hier kun je je direct aanmelden voor de eerstvolgende cursus.

Incompanytraining

Vind je dat je collega’s meer moeten weten over stressvolle dynamiek bij autisme? Deze cursus kan ook incompany.

Deel de flyer

Alle informatie over de cursus in een handige flyer die je door kan sturen.

Scroll to Top