Utrechtse ExpEx-jongeren staan in de startblokken

Geslaagde groep jongeren van ExpEx Utrecht

Negen jongeren hebben op maandagavond 5 december 2022 hun ExpEx-certificaat ontvangen. Ze hebben met succes de training tot ervaringsdeskundige afgerond. Emiel, Robin, Sharon, Laurens, Fee, Hannah, Iris, Mirthe en Samyra staan in de startblokken om aan de slag te gaan.

Het is de eerste groep jongeren die in Utrecht opgeleid is. De jongeren startten in september met de training die ontwikkeld is door stichting KernKracht. In twaalf bijeenkomsten leerden ze hun eigen ervaring in onder andere de jeugdzorg of de ggz, te gebruiken en in te zetten. De ExpEx’s kunnen en willen aan de slag als maatje voor andere jongeren, maar kunnen ook adviseren bij gemeentes of zorgorganisaties of voorlichting geven.

ExpEx is een landelijke organisatie van jongeren die zelf ervaring hebben in de jeugdhulp en zich op allerlei manieren inzetten. Er is een landelijke pool van trainers, er zijn ambassadeurs en partners. Inmiddels zijn er in acht regio’s ExpEx-groepen.

Het project ExpEx-Utrecht is een samenwerking van verschillende partijen: Netwerk Beter Samen, Youké, Timon, Samen Veilig Midden Nederland, Lectoraat jeugd, Hogeschool Utrecht opleiding social work, BSA jeugdhulp, De Rading, gemeente Utrecht en Koos Utrecht. Met enkele organisaties lopen nog gesprekken over deelname. Netwerk Beter Samen is de uitvoerende partij.

De groep blijft komend jaar maandelijks bij elkaar komen voor overleg, themabijeenkomsten, intervisie en inspiratie.

Gisteren werd ook het projectteam dat de groep gaat begeleiden bekendgemaakt. Shannon IJkema, co-trainer van de groep, wordt projectmedewerker. Tilly van Uffelen is projectleider.

Organisaties die zich willen aansluiten zijn nog welkom. Voor vragen, informatie en afstemming over het inzetten van de Utrechtse ExpEx kun je mailen naar expexutrecht@netwerkbetersamen.nl

Scroll to Top