Je moet niet, maar mag wel

Kerst en lekker relaxen op de bank

December een feestmaand of een stressmaand, waar ouders topsport moeten bedrijven om ‘de orde’ te handhaven? Nely Sieffers gooide het roer om in haar gezin: Je moet niet, maar mag wel!, blogt ze.

We zijn aangeland in de maand december en het jaar 2022 wordt bijna afgesloten. Voor gezinnen is december vaak een hectische maand. Sinterklaas met surprises of een spannende sinterklaasavond met pakjes. Daarna op naar de kerstdagen, met allerlei familieverplichtingen, cadeaus, tradities. Tot slot oud en nieuw. Ondertussen knalt al regelmatig vuurwerk in de straten waar veel kinderen van schrikken of wakker van worden.

We horen ouders en leerkrachten regelmatig klagen over onrustig en lastig gedrag van kinderen. ‘Maar ja, dat hoort nu eenmaal bij de decembermaand.’ Toen mijn kinderen nog jong waren dacht ik dat ook. December was ook in mijn gezin hectisch. Vooral het gedrag van mijn oudste was erg ingewikkeld. Vaak moest ik hem ziek melden omdat hij het totaal niet meer trok. Niet zo gek, want met zijn autisme kwamen al deze prikkels extra sterk binnen. Met structuur, planborden en aftelkaarten probeerde ik zijn leven op orde te houden, maar ik merkte op een gegeven moment dat dat allemaal niet hielp. Hij verstoorde bij familieactiviteiten de ‘orde’. Voor mij als moeder was het topsport om hem onder controle te houden. Een feestmaand waarin het vooral gezellig moet zijn werd zo een stressvolle periode met grote spanning om alles draaiende te houden.

Wij hebben als gezin het roer omgegooid. Want waarom moeten voldoen aan al deze verplichtingen? Van wie zijn die normen en waarden eigenlijk? Waarom doen we dingen die helemaal niet zo gezellig zijn? We zijn gaan kijken wat we wel en niet meer willen doen. Alle familieverplichtingen hebben we gebundeld in één moment op nieuwjaarsdag, waar de hele familie welkom is. Heel gezellig! Kinderen mochten zich terugtrekken op hun kamer of apart eten als ze dat fijn vonden. De andere dagen waren voor het eigen gezin. Soms was de tafel gezellig gedekt, maar lekker met een bordje eten op de bank onder een zacht dekentje mocht ook! Niet moeten, maar doen waar we zin in hebben! De kinderen kregen tijd om te gamen en om lekker in hun eigen wereldje te kruipen. Sinterklaas schaften we af, want waarom je kinderen voorliegen? Dat vonden wij pedagogisch niet verantwoord en dat gaf meteen veel minder stress. De angst voor de zak van Sinterklaas was enorm, herinnert mijn oudste zich nog steeds. Een leuk cadeautje was er meestal wel bij, maar vooral op maat en zonder heel lang wachten.

Afgelopen jaar heb ik voor Netwerk Beter Samen meegedacht met gemeente Utrecht over normaliseren en prestatiedruk. Ook in de decembermaand is er veel prestatiedruk om er mooi, gezellig, met de lekkerste recepten, het hele gezin, de hele familie en de leukste cadeautjes te laten zien hoe goed je het doet. De lat ligt hoog en de agenda wordt gevuld met normatieve tradities. Maar hebben onze kinderen dit nodig? Gaan zij ook over deze prestaties en normen, of moeten ze mee omdat wij dit als ouders willen en ouders niet onder willen doen voor de omgeving, gasten, vrienden en familie.

Laat december een feestmaand zijn voor iedereen. De norm verleggen om dat te bereiken mag best. Je moet niet maar mag wel!

Nely Sieffers is ervaringsdeskundig ouder en directeur van Netwerk Beter Samen.

Scroll to Top