Tweede groep Expex geslaagd

De tweede groep ExpEx jongeren is geslaagd!

De tweede lichting ervaringsdeskundige jongeren van ExpEx-Utrecht heeft dinsdag 13 december hun certificaat behaald. Ze kunnen nu aan de slag als voorlichter, maatje of adviseur. 

De drijfveer van deze jongeren: de wereld verbeteren, beginnend bij Utrecht. Ze willen anderen bijstaan met de ervaringen die ze zelf hebben doorgemaakt, steun bieden die ze zelf hebben gemist en voorkomen dat anderen hetzelfde moeten doormaken als zij hebben meegemaakt. Een van de acht jongeren vertelt: “Ik heb door de training veel geleerd, dat ik nu in mijn rugzakje kan stoppen. Het grote blok zelfkritiek heb ik eruit kunnen halen, en erin gekomen is: enthousiasme, theoretische kennis, kennis over ervaringen van anderen, leren geven van feedback, mezelf laten zien en opstaan voor mezelf.”

Een ander deelnemer benadrukt het belang van het geleerde voor haar professionele toekomst: “Ik heb net als iedereen een ervaringsverhaal en een herstelverhaal. Ik weet nu veel beter hoe ik mijn eigen ervaringen kan toepassen in mijn werk als sociaal werker.” Een derde deelnemer reflecteert op haar persoonlijke groei en haar veranderde kijk op de toekomst: “Tot nu toe was ik wel aan dingen begonnen, maar ik heb niks afgemaakt. Nu wel. Ik heb gezien hoe ik anderen kan helpen. Na 9 jaar durf ik weer te dromen, omdat ik iets heb afgemaakt!”

De gezamenlijke ervaring van de training heeft niet alleen geleid tot persoonlijke groei, maar ook tot een gevoel van trots en saamhorigheid. Een deelnemer deelt: “Elke les was er persoonlijke groei. Ik ben trots: ik ben nu een mede-ExpEx. Ik heb geleerd met afstand te kijken naar mijn eigen ervaringen. Ik heb gevoeld dat ik wél ergens goed in ben. En ik weet dat ik niet de enige ben.”

Mooi detail: Twee jongeren hadden tot nu toe slechts twee diploma’s op zak: een veterstrikdiploma en een zwemdiploma. Het ExpEx-certificaat vormt daarmee hun eerste formele erkenning van prestaties!

Scroll to Top