Blog: We gaan shinen

Drie jaar geleden om deze tijd, zo vlak voor het nieuwe jaar, de kerstboom flonkerde in vol ornaat, de Top 2000 speelde nostalgische en nieuwe liedjes op de radio, voelde ik dat het volgende jaar, 2021, heel bijzonder zou worden.

Vanaf het voorjaar 2020 hadden we met een groeiende groep ouders aan mijn keukentafel gezeten. Plannen gemaakt. We spraken over de zorg voor onze kinderen, het jeugdbeleid en hoe dat verbeterd zou kunnen worden als er maar eens vanuit ons perspectief gekeken zou worden. Luisterden ze maar eens beter naar ouders en jongeren. Dan zouden er andere keuzes gemaakt worden! We waren allemaal al lang actief als ervaringsdeskundige ouder of als professional met eigen ervaring. We werkten als beleidsmedewerker, trainer, journalist, onderzoeker en adviseur en we voelden ons vaak alleen. Samen zouden we sterker staan, dat wisten we zeker. We besloten een netwerk te vormen.

Ondertussen had Nely al intensieve gesprekken in Utrecht en Flevoland over het versterken van ervaringsdeskundige inzet in de bovenregionale en regionale expertiseteams. We mochten een offerte uitbrengen. Het zou een academie worden waar ouders, jongeren, ervaringsdeskundigen samen konden leren en van waaruit we onderzoek zouden kunnen stimuleren. Omdat we daarvoor een stichting nodig hadden zouden we in het nieuwe jaar Netwerk Beter Samen oprichten. Daar droomde ik over terwijl ik Don’t stop me now een tikkeltje harder zette, in 2021 zou het gaan gebeuren!

Ik kan bijna niet geloven dat het pas drie jaar geleden is. Met niets meer dan onze dromen, verbeeldingskracht en motivatie stampten we de stichting uit de grond. Met de steun van het bovenregionaal expertisenetwerk Utrecht en Flevoland startten we de Ervaringsacademie. Twee maanden na de oprichting tekenden we de overeenkomst en in september 2021 vond de eerste kick-off plaats.

Terwijl ik nu, 2,5 jaar verder, naar de flikkerende lichtjes in de kerstboom kijk, voel ik trots op wat er is neergezet. Trots op Nely, het team, de trainers, de projectleiders en adviseurs. Trots op de ouders en jongeren die, met behulp van ons trainingsaanbod, met steeds meer vertrouwen hun rol als ervaringsdeskundige vervullen. Ik denk aan de organisaties waar zij zijn gaan werken of hoe zij hun kennis inzetten bij de expertteams. Hoe ze zich verenigden in onze community’s en hún droom waarmaakten door projecten op te pakken. Don’t stop me now!

Ik denk aan de grote tafel waaraan wij straks van het kerstdiner zullen genieten. De familie die steeds verder uitdijt met aanhang, neefjes en nichtjes, onze kinderen die hun vriendje meenemen. Het netwerk is ook ongelooflijk gegroeid in die paar jaar. We bereikten al meer dan vierhonderd deelnemers met onze activiteiten en nog veel meer met onze nieuwsbrieven en informatie. We zijn betrokken bij meer dan twintig grote en kleine projecten. Jongeren spelen inmiddels een volwaardige rol doordat er een afdeling van de ExpEx bij gekomen is. Onlangs startte de Raad van Advies. Had ik dat ooit durven dromen? Nee, in mijn eentje niet. Alles wat we bereikt hebben is te danken aan ons sterke team van gedreven ouders en jongeren, ervaringsdeskundigen. Zij droomden samen en hebben samen gebouwd, gebuffeld. Beter Samen! Op dat stevige fundament zullen we in 2024 verder bouwen! Tevreden steek ik een sterretje aan, we gaan shinen!

Wil jij ook meedoen? Bekijk ons aanbod en onze vacatures op de site!

Afke Jong is voorzitter van de stichting Netwerk Beter Samen

Scroll to Top