‘Shit, hoe pak ik dit nu aan?’

Vaak heb ik momenten dat ik denk: ‘Shit, hoe pak ik dit nu aan? Hoe doe ik dit?’ Gelukkig verkeer ik in de omstandigheid dat ik een eigen netwerk heb opgebouwd van ervaren ouders. Aan een van die ouders stelde ik pas geleden de vraag: “Denk je dat het zinvol is om te gaan bouwen aan een beweging, een community voor ouders en kinderen die intensieve zorgvragen hebben? Hij reageerde direct: SUPER WAARDEVOL!

Als ik dezelfde vraag aan het wijkteam stel duurt het vaak weken voordat ik wat hoor. Soms ga ik er achteraan en krijg ik te horen: “We weten het nog steeds niet.” Ik besef goed dat professionals daar vaak niets aan kunnen doen omdat zij te maken hebben met beperkingen, maar ……  

Wat ons als ouders verbindt is dat we vanuit hetzelfde perspectief kijken: het gezins- en kind-belang. We hebben geen last van de beperkingen waar professionals vaak mee te maken hebben. Dat maakt dat onze oplossingen ook vaak beter aansluiten.

Verder doorpratend zei de vader: een community van ouders met dezelfde ervaringen kan helend zijn, het kan helpen in je verwerking en herstel als ouder. En het kan ook praktisch helpend zijn. Dat je elkaar weet te vinden is heel echt heel waardevol.

Dit gesprek bevestigde voor mij hoe zinvol de opdracht is die ik mag uitvoeren voor Netwerk Beter Samen: bouwen aan een community met ouders van kinderen met meervoudige vragen. Ik weet dat juist deze ouders vaak helemaal geen tijd hebben voor extra ontmoetingen of afspraken buiten de deur. Daarom ben ik extra blij dat deze vader heeft aangeboden mee te helpen en mee te denken. De komende weken gaan we op zoek en in gesprek met ouders uit Utrecht en Flevoland om boven tafel te krijgen wat voor hen helpend en realistisch is.

Mocht je hierover ideeën hebben of ken je ouders die hier mogelijk in mee willen denken? Dan hoor ik het graag. Je kan me mailen: kathinka@netwerkbetersamen.nl

Scroll to Top