Nieuwe groep ervaringsdeskundige ouders geslaagd

Op maandag 17 april zijn zeven ouders geslaagd voor de vierdaagse Basistraining Ervaringsdeskundige ouder. De basistraining is een training voor ouders die hun ervaring graag willen inzetten om iets voor anderen te betekenenJanneke van Bockel en Nely Sieffers zijn de trainers en brengen veel kennis en ervaring mee, wat ook in deze groep werd gewaardeerd. De deelnemers hebben de training beoordeeld met een 8,7 en waardevolle feedback.

In vier dagen werden de deelnemers meegenomen in onder andere de ouderschapstheorie van Alice van der Pas. Hierbij ligt de focus op het ouderschap, ouders zijn immers vooral druk met de kinderen. De buffers in deze theorie helpen om meer zicht te krijgen op de veerkracht van ouders en deze te versterken. De ouderschapstheorie is een onderdeel van de kennisbronnen, die ervaringsdeskundige ouders gebruiken in de praktijk. Door de buffers leren ouders ook anders reflecteren op hun eigen ervaring en ervaringen van anderen. In de groep zien we al snel steeds meer verbinding ontstaan, omdat er herkenning en erkenning wordt gevonden bij elkaar. Ook al zijn de ervaringen divers en gaat het om een mix van jonge- en meer doorleefde ervaringen. Hierdoor leren ouders om hun eigen ervaring te overstijgen, wat belangrijk is bij het werk als ervaringsdeskundige.

‘Een fijne opbouw van de cursus. Veel afwisseling en fijne inbreng door de trainers en andere ouders. Leerzaam en erg inspirerend.’

Deelnemer van de basistraining

Diversiteit in ervaringsdeskundigheid

In de training is ook veel aandacht voor de deskundigheid om vanuit het ouderperspectief mee te denken met organisaties. Verder is er inzicht gegeven in de diverse rollen en werkgebieden waar ouders een bijdrage kunnen leveren. De laatste dag was er aandacht voor de persoonlijke ontwikkeling in ervaringsdeskundigheid en rondden de deelnemers de training af met een pitch.
Het was weer een geslaagde training met veel verbinding en nieuwe ideeën om aan de slag te gaan met eigen talenten. Een aantal ervaringsdeskundigen gaat direct de eerste stappen maken in het werk in de regio.

‘Ik vond het erg fijn hieraan deel te mogen nemen en het stimuleert me alleen maar nog meer om deze kennis verder in te gaan zetten’

Deelnemer van de basistraining

De volgende basistraining

Begin 2024 start in Utrecht de volgende basistraining. Vanaf de zomer start daarvoor de aanmelding.
Heb je interesse voor een basistraining voor ervaringsdeskundige ouders in een andere regio? Neem contact met ons op. We bespreken graag de mogelijkheden.

Scroll to Top