Kennis zorgt voor betere kwaliteit van leven

Trainers Maartje de Vries en Marjon Kuipers zijn op 15 maart gestart met een eerste dag van de cursus Stressvolle dynamiek bij autisme voor Netwerk Beter Samen. ‘Het was zo’n mooie verbindende ochtend.’ vertelde Marjon. De cursus is vandaag voor de vierde keer gestart. Dit keer een groep met ouders en jongeren van ExpEx Utrecht.

‘Onze cursisten, ouders van en jongeren met autisme, waren geraakt door de voor hen nieuwe kennis en inzichten die we brachten.’ Geraakt door de herkenning en erkenning die hierdoor bij hen ontstond en daarbij verbinding in deze groep van jong en oud. Op deze eerste cursusdag werd kennis gedeeld over de werking van het brein en stress. Hiermee krijgen de deelnemers inzicht in de oorzaken van gedrag en belemmeringen in het dagelijks functioneren. Basiskennis waardoor jongeren en ouders beter begrijpen wat er gebeurt bij oplopende stress en ook wat ze kunnen doen om dit te verminderen. Het prikkelprofiel helpt om dit persoonlijk in kaart te brengen.

Kennis over stress, brein, gedrag en trauma

Marjon en Maartje, ‘Wij waren op onze beurt geraakt door het verdriet in de groep en het feit dat essentiële kennis over stress, brein, gedrag, #trauma en verbinding nog niet overal in de hulpverlening aanwezig is.’ Daar kunnen we nog een wereld winnen want betere kennis zorgt voor betere keuzes en daardoor betere kwaliteit van leven. Dit werd ook bevestigd door een reactie van een deelnemende jongere. ‘Heel interessant en ik heb ook weer dingen over mezelf geleerd. Het ging echt over dingen waar in het in de hulpverlening eigenlijk nog niet over gaat, maar die wel heel belangrijk zijn.’

En deze ronde hebben we ook nog eens de allerleukste cursist in onze groep, een hulphond. Dat maakt het extra speciaal want zo kunnen jonge mensen meedoen. Door deze cursussen bij de Ervaringsacademie maken we een mix van ervaringskennis en wetenschappelijke kennis laagdrempelig beschikbaar. Op 10 mei start Marjon Kuipers samen met Saskia Schippers een volgende cursus voor ouders en professionals over In contact zijn bij suïcidale gedachten.

In de agenda vind je de volgende trainingen en activiteiten.

Scroll to Top