Gemeente Utrecht gaat ExpEx steunen

De gemeente Utrecht gaat het ExpEx-project financieel steunen en draagt zo bij aan het opleiden en de beschikbaarheid van ervaringsdeskundige jongeren in de provincie Utrecht. Dat vertelde wethouder Dennis de Vries tijdens een bezoek aan de ExpEx-groep in opleiding. De gemeente is daarmee de eerste van de 23 Utrechtse gemeenten die meedoet. 

Wethouder Dennis de Vries bezocht maandagavond 17 oktober de trainingsavond. Twaalf jongeren die zelf ervaring hebben in de jeugdhulp worden opgeleid tot ervaringsdeskundigen zodat ze zelf hun ervaringskennis kunnen inzetten bij zorgorganisaties en gemeenten. De wethouder was onder de indruk van het ‘ontzettend interessante gesprek’ met de jongeren.

De twaalf jongeren van deze eerste ExpEx groep in Utrecht zijn nu halverwege hun training. In december ronden ze die af en vanaf dan zijn ze inzetbaar onder andere als ervaringsmaatje, adviseur of voorlichter. Met een aantal organisaties zijn samenwerkingsafspraken gemaakt, maar Netwerk Beter Samen zoekt nog meer partners om in dit project te stappen.

“We zijn ontzettend blij dat wethouder Dennis de Vries het belang hiervan inziet en ervaringsdeskundigheid op deze manier steunt. We hopen dat andere gemeenten en zorgorganisaties nu ook aanhaken, zodat we in de provincie Utrecht meer ervaringsdeskundige jongeren kunnen opleiden en we met hun kennis en ervaring de jeugdzorg kunnen verbeteren”, aldus Nely Sieffers, directeur van Netwerk Beter Samen.

Organisaties die meedoen zorgen samen voor de financiering en komen een aantal keer per jaar bij elkaar om van elkaar te leren en samen met de ExpEx te werken aan de ontwikkeling van de inzet van ervaringsdeskundigen binnen de organisaties. Verder kunnen zij ook gebruik maken van de inzet van deze jongeren en is er advies beschikbaar. Gemeenten en (jeugd)zorgaanbieders in de provincie Utrecht kunnen meedoen en contact opnemen met Nely Sieffers.

Scroll to Top