ExpEx-jongeren brengen EHBJ-boxen naar Pluryn

Wie ben ik om te zeggen dat het beter gaat worden? We kennen elkaar niet. En dat klopt… Mijn naam is Lau en ik heb acht jaar geleden, net als jij, op een groep gezeten, ik vond het daar niet makkelijk en er was veel onrust. Ook de jaren daarna werd het nog niet zomaar rustiger, maar inmiddels heb ik een hulphond. Met goede begeleiding vanuit een FACT team ben ik stappen aan het zetten om eindelijk helemaal op mezelf te gaan wonen.

De tekst hierboven is het begin van een brief die ExpEx Lau geschreven heeft. De brief zit in de Eerste Hulp Bij Jeugdzorg Box. Dit is een goed gevulde doos voor jongeren die op een groep in de jeugdzorg wonen.

Vorige maand hebben enkele ervaringsdeskundige jongeren van ExpEx-Utrecht de eerste dozen gebracht naar verschillende groepen van Pluryn in Maarsbergen. “We zijn daar erg enthousiast ontvangen”, vertelt Misha.” “We hebben op drie groepen uitgelegd dat EHBJ staat voor ‘Eerste Hulp Bij Jeugdzorg.’ Een box met voorwerpen die ons hebben geholpen, of hadden kunnen helpen, bij ons herstel.”

In deze box zitten onder andere oordopjes, om beter te kunnen slapen en onrust en drukte beter te kunnen filteren en fidgets om spanning te reduceren of je concentratie te verbeteren. Er zit ook een knuffel in en zure snoepjes.

In gesprek op de groep met de EHBJ-boxen

“Hoe er gereageerd werd verschilde per groep”, aldus Misha. “De ene groep reageerde eerst wat terughoudend, de andere groep was meteen enthousiast. Met het uitleggen van de inhoud van de box kwamen mooie gesprekken op gang. We merkten dat de jongeren op de groepen naar herkenning zochten bij ons. Medewerkers gaven aan dingen geleerd te hebben. Ze wisten niet dat zuur snoep een heftige prikkel kan geven die kan helpen om uit bijvoorbeeld een dissociatie te komen zonder jezelf pijn te doen.”

Met Pluryn is afgesproken dat de jongeren van ExpEx-Utrecht nog een keer terugkomen om de box naar andere groepen te brengen. Er volgen nog bezoeken aan groepen van De Rading en Timon. Meer weten over de EHBJ-Boxen of over de inzet van ExpEx-Utrecht? Mail naar expexutrecht@netwerkbetersamen.nl

Deze EHBJ-box is geïnspireerd op de EHBJ-boxen van Eline van Dam. Zij heeft de box bedacht en in Flevoland aangeboden aan jongeren in de jeugdzorg.

Scroll to Top