ExpEx in volle vaart vooruit!

expex weekend 2023

De jongeren van ExpEx Utrecht zijn vol in beweging en de animo neemt toe. Dat blijkt uit de vele aanvragen die organisaties doen en uit de interesse van jongeren en partners die zich willen aansluiten. Na de zomer start bij voldoende deelnemers weer een nieuwe training voor jongeren die ook hun ervaring willen inzetten om bij te dragen aan het verbeteren van de jeugdzorg. Nieuwe deelnemers zijn meer dan welkom! Onderstaand een overzicht van de laatste ontwikkelingen.

Landelijk ExpEx weekend

Stichting ExpEx bestaat 10 jaar en dat werd gevierd met een landelijk ExpEx weekend. Vanuit ExpEx Utrecht vierden Emiel, Fee, Samyra en Hellen mee. Sterker nog: Fee heeft het jubileum mee georganiseerd. Een schrijfworkshop, theater workshop, bonte avond, eindeloos rondrijden op de skelter, spieren uitrekken op het speelrek, losgaan in monkeytown, muziek, spelletjes en serieuze zaken. Het was er allemaal. 
Wat ExpEx zo bijzonder maakt is, dat het niet uitmaakt waar je vandaan komt en wat je achtergrond en ervaring is. We zijn samen en zetten ons samen in voor betere jeugdhulp.
Lisa Westerveld kwam ook nog langs om informatie op te halen. Ze vroeg om verhalen en adviezen van de jongeren om gesterkt het debat in te kunnen gaan over de Hervormingsagenda Jeugd. En die input kreeg ze. 

Na het weekend kwam de kater van het gemis. Het smaakt naar meer. En zo ontstond een idee: laten we elkaar deze zomer opzoeken en een mini variant op het ExpEx weekend organiseren! 

EHBJ-box

Geïnspireerd door Eline van Dam (ExpEx Flevoland en bedenker van de EHBJ box) hebben jongeren bij ExpEx Utrecht het initiatief genomen voor het samenstellen van een Utrechtse variant op de EHBJ box. EHBJ staat voor Eerste Hulp Bij Jeugdzorg. De voorraad voorwerpen voor de EHBJ box stapelt zich op. Naast verschillende dingen, die helpend kunnen zijn, gaat er ook een persoonlijke brief in de box. Daarin schrijven ExpEx dat ze weten hoe het is om je alleen te voelen en wat hen toen geholpen heeft. Zij willen daarmee andere jongeren graag een hart onder de riem steken.
We zijn nu in een afrondende fase van de samenstelling. Eline van Dam zal nog een keer aansluiten, zodat we nog meer kunnen leren van haar ervaringen hoe de EHBJ-box ontvangen wordt door jongeren en professionals. 

De jongeren bij ExpEx Utrecht bedenken welke organisaties benaderd worden om de EHBJ box te ontvangen. Wil jij graag EHBJ boxen ontvangen voor jongeren bij jullie organisatie? Stuur ons een berichtje via expexutrecht@netwerkbetersamen.nl.

Ontwikkelsessie met partners

Op 24 mei jl. vond weer een ontwikkelsessie met de partners van ExpEx Utrecht plaats. De partners van ExpEx Utrecht, waaronder De Rading, gemeente Utrecht, Hogeschool Utrecht, KOOS Utrecht, Samen Veilig, Spoor030, Timon, UMC, en Youké, willen deze groep benutten om nieuws, interessante documenten en ervaringen te delen. En om te delen en leren van elkaar wat wél werkt. Aan deze sessie namen Fee & Samyra deel vanuit ExpEx Utrecht.  

De sessie leverde een levendig gesprek op waarin veel gedeeld werd. Er werden discussies gevoerd over ervaringsdeskundige rollen, inzet, samenwerking en leeftijd. Partners zitten in verschillende fases wat betreft samenwerken met ervaringsdeskundigen. Sommige partners hebben veel ervaring en hebben ervaringsdeskundigen in dienst, anderen zijn nog startend. Onder de partners die al langer met ervaringsdeskundigen samenwerken stelt men zichzelf vragen over hoe de borging van ervaringsdeskundigen versterkt kan worden.  

Bij de samenwerking met ervaringsdeskundigen komen veel hoe-vragen op: 

  • Hoe faciliteer je ondersteuning van ervaringsdeskundigen?
  • Gelijkwaardige samenwerking, hoe doe je dat?
  • Hoe houd je de ervaringsdeskundigen?
  • Hoever ga je met je vragen aan ervaringsdeskundigen bijvoorbeeld in contact als buddy?
  • Hoe ‘bescherm’ je de ervaringsdeskundigen?
  • Hoe ga je om met het spanningsveld van de leefwereld versus de systeemwereld?
  • Hoe zorg je dat de inhoud voorop blijft staan, zeker bij bezuinigingen?
  • Hoe kunnen ervaringsdeskundigen hun grenzen aangeven en kan intervisie hieraan bijdragen? 

Het is voor alle betrokkenen bijzonder waardevol om hierover samen van gedachten te wisselen. Vier keer per jaar komen we bij elkaar voor deze uitwisseling.

Nieuwe training in september

Op 4 september start bij voldoende deelnemers weer een training voor toekomstige ExpEx. Deze training is voor jongeren tussen 17 en 29 jaar uit de provincie Utrecht, die hun eigen ervaring willen inzetten. De training bestaat uit twaalf bijeenkomsten van drie uur en loopt van september t/m december 2023. De training is kosteloos.

Ben of ken jij deze nieuwe toekomstige ExpEx en is er interesse om mee te doen aan de basistraining? Stuur de link door, meld je aan en/of neem contact met ons op via expexutrecht@netwerkbetersamen.nl.

Scroll naar boven