Producten
Brochure: Oudervriendelijk werken
Ouders voelen zich gehoord en gezien als ze serieus worden genomen wanneer er zorg en ondersteuning nodig is voor hun kind. De ouderschapstheorie van Alice van der Pas helpt daarbij. Voor professionals om (beter) aan te sluiten bij ouders en voor ouders om beter te begrijpen wanneer ze zich geholpen voelen. In deze nieuwe brochure van Netwerk Beter Samen zetten…
Zorglandschap van het gezin
Een gezin, een plan en een regisseur is het mooie doel in de jeugdwet. In de praktijk van alledag hebben gezinnen die hulp en ondersteuning nodig hebben vaak te maken met allerlei instanties, personen en regels. Nely Sieffers maakte dat inzichtelijk in dit zorglandschap.
Brochure: Samen Wijzer
Het inzetten van ervaringsdeskundigheid heeft potentie voor het verbeteren van de hulp en ondersteuning van kinderen, jongeren en gezinnen. Maar in de praktijk ervaren ervaringsdeskundige ouders en – jongeren, en organisaties allerlei knelpunten. In de brochure Samen Wijzer geven we handreikingen aan iedereen die met ervaringsdeskundige ouders en – jongeren wil samenwerken.
Brochure: Taal doet ertoe
Met taal kun je maken en breken en zet je de toon voor het verdere contact. Met taal kun je vertrouwen winnen, samen optrekken laagdrempelig maken en compassie bevorderen. Als je je tot ouders richt is het belangrijk je bewust te zijn wat taal doet. Hoe je dat doet lees je in de brochure Taal doet ertoe.
Brochure: Familiegroepsplan
Een familiegroepsplan geeft het gezin meer verantwoordelijkheid, eigenaarschap en de regie over de hulp die zij nodig hebben. Het familiegroepsplan helpt ouders en/of kinderen om hulp te vragen en te organiseren.
Verslag: ‘Onze wereld staat stil’
Netwerk Beter Samen zette voorjaar 2023 een online-vragenlijst uit om te onderzoeken wat ouders van een kind/jongere met suïcidale gedachten nodig hebben. De enquête is door 220 ouders ingevuld. In het verslag ‘Onze wereld staat stil’ zijn de uitkomsten verwerkt en vind je tips en adviezen.
Brochure: Rouw is rauw
Truusje is moeder van twee uithuisgeplaatste kinderen. In samenwerking met het lectoraat Jeugd en Gezin van de Christelijke Hogeschool Ede maakte ze een brochure voor ouders van wie hun kind uit huis wordt geplaatst. Daarin staat veel praktische informatie, maar ook aandacht voor de emotionele kant van deze ingrijpende gebeurtenis.
Werkkaart: Regionale Experteams en doorbraaktafels
Ervaringsdeskundige ouders en jongeren van de Ervaringsacademie kunnen meedenken als ouders en kinderen vastgelopen zijn in hun zoektocht naar hulp. In de Regio Utrecht en Flevoland kunnen onze ervaringsdeskundigen aansluiten bij de Regionale Expert- of Doorbraakteams jeugd, om met elkaar te zoeken naar goede oplossingen. In deze werkkaart wordt de werkwijze uitgelegd.
Poster: Gelijkwaardige samenwerking
Katinka Bruinsma, betrokken bij Netwerk Beter Samen deed in opdracht van de gemeente Utrecht onderzoek naar gelijkwaardig partnerschap. Uit gesprekken met meer dan vijfhonderd jongeren en ouders destilleerde ze twaalf vragen die helpen in het ervaren van gelijkwaardig partnerschap. De vragen staan op deze handige poster.