Oudervriendelijk werken: de basisprincipes op een rij

Ouders voelen zich gehoord en gezien als ze serieus worden genomen wanneer er zorg en ondersteuning nodig is voor hun kind. De ouderschapstheorie van Alice van der Pas helpt daarbij. Voor professionals om (beter) aan te sluiten bij ouders en voor ouders om beter te begrijpen wanneer ze zich geholpen voelen. In deze nieuwe brochure van Netwerk Beter Samen zet Janneke van Bockel de basisprincipes van die ouderschapstheorie op een rij.

De brochure Oudervriendelijk werken is gratis te downloaden

Ouderschap

Wat maakt ouderschap bijzonder? Dat zijn niet de geroemde en verfoeide ‘roze wolken’ of ‘dat het zo intensief is maar je krijgt er zoveel voor terug’. Het heeft iets anders unieks. Zodra je ouder bent geworden, ben je dat voor altijd. Je kunt er niet op terugkomen, ontslag nemen of het kind ruilen. Je blijft voor altijd ouder. Je bent ook niet een beetje ouder, of soms ouder. Je bent namelijk ook ouder op je werk, als je gaat sporten of als je slaapt.

Je blijft ouder als ze groot zijn, en op zichzelf gaan wonen. Je bent ouder als ze bij een vriendje spelen, wanneer ze bij je ex-partner zijn en ook blijf je ouder als een kind
overleden is of wanneer ze uit huis geplaatst zijn. Ouderschap is bovendien meer dan opvoeden. Opvoeden is een taak die je kunt delen met anderen. Als je – al dan niet tijdelijk – niet zelf voor een kind kunt zorgen, blijf je nog steeds de ouder van dat kind. En partners die uit elkaar gaan blijven samen nog steeds ouders en verdelen onderling het opvoederschap.

Ouderschapstheorie

De ouderschapstheorie van Alice van der Pas is een goed denkmodel om bij ouders aan te sluiten. Waar de meeste professionals als vanzelf de kant van het kind kiezen, kijkt Van der Pas primair naar ouders. Ze maakt bovendien duidelijk dat dit geen tegenstelling is. De meeste ouders willen het beste voor hun kind. Dat wil niet zeggen dat het altijd lukt. Dat maakt je als ouder kwetsbaar. Door daar oog voor te hebben en steun te bieden aan ouders, help je ook de kinderen. Superkort samengevat is dat het uitgangspunt van haar ouderschapstheorie.

In de brochure Oudervriendelijk werken legt Janneke van Bockel de theorie in een notendop uit. Ligt ze toe waarom kijken vanuit het ouderperspectief een mentale switch vergt. Als dat lukt voelen ouders zich gesteund in plaats van aangevallen of opgezadeld met een extra last.

Ezelsbruggetje voor de oudervriendelijke houding is de kruk met drie poten. Om stabiel op deze kruk te zitten heb je alle drie de poten nodig. Ook komen de buffers aan bod. Want wat maakt nu dat ouders het volhouden, ondanks moeilijke omstandigheden of beperkte opvoedingsvaardigheden.

Janneke van Bockel is ouderschapsdeskundige, schrijver en ouder. Ze schrijft, denkt, spreekt en dicht over de psychologie van ouderschap. Het gedachtengoed van Alice van der Pas is daarbij steeds haar vertrekpunt.

Scroll to Top