Welkom in de perenboomgaard

Wat gebeurt er met je als je als perenboom in een appelboomgaard staat en je je hele leven probeert om appels aan de boom te krijgen? Maartje de Vries werkt als ervaringsdeskundige ouder en autismecoach bij de Ervaringsacademie. Zij blogt over de eerste workshop Stressreductie bij autisme.

Nynke van Zuurmond is ervaringsdeskundig trainer en autismecoach. Het voorbeeld van de perenboom vertelt ze in de workshop stressvolle dynamiek bij autisme die door de Ervaringsacademie van Netwerk Beter Samen gegeven wordt. Als je een boom probeert te zijn die je niet bent geeft dat stress en spanning en kost het veel energie.

Overprikkeling bij autisme

Nynke geeft de workshop samen met Marjon Kuipers, initiatiefnemer van de autismeacademie. De belangrijkste boodschap van deze eerste workshop in een reeks van drie is: zorg eerst dat de stress weggaat. Nynke en Marjon werken met een prikkelprofiel. Daarmee krijg je (in)zicht hoe prikkelverwerking gaat. Groen staat voor ontspanning, oranje voor de eerste signalen van overprikkeling en rood voor complete overprikkeling.

Als je in groen zit ben je ontspannen en voel je je veilig en geborgen. In groen kan je plannen en afspraken maken over wat je nodig hebt als je in rood zit. In rood gaat je denkende brein uit: stress maakt ziek en dom. Een belangrijk advies is: stop met praten en zorg dat iemand eerst weer in het groen komt.

Het is het fijn als je hulpverleners hebt die je helpen te onderzoeken. Wie ben jij. Waar heb je last van en wat heb je nodig. Samen kun je dan een plan maken op grond van de signalen van overprikkeling en samen kun je zoeken naar manieren die je helpen om niet overprikkeld te raken. Ook kun je kijken wat een ander voor je kan doen als overprikkeling dreigt. Je maakt een eigen plan, het is van jou en je kan zelf keuzes maken. Zo behoud je je autonomie.

Stress bij ouders

In het voorstelrondje was er bij ouders, jongeren en hulpverleners veel herkenning en kwamen er ook tranen. Het was mooi en bijzonder dat alle perspectieven vertegenwoordigd waren in de training. Wat mij raakte was het gevoel dat je als ouders pas serieus wordt genomen als je het echt mis ziet gaan met je kind. De worsteling en het verdriet bij de ouders. Je wil je kind graag helpen, maar weet soms niet goed hoe. Hulpverleners willen graag helpen en zeggen: Je hoeft het niet alleen te doen. Maar als ouder van een zorgintensief kind sta je er vaak alleen voor. Je staat altijd aan, hebt altijd de zorg. Dit geeft ook stress bij ouders. Dit herken ik als ouder van een kind met autisme Je vergeet dat jezelf ook bestaat en het nodig hebt om aan jezelf te denken. Je cijfert jezelf weg, totdat dat niet meer gaat. Als je altijd maar aan staat loopt je batterij leeg en kan je hem niet opladen.

Zorg voor jezelf is net zo belangrijk als de zorg voor je kind. Het is belangrijk om ook als ouder te weten wat je nodig hebt om op te laden en het vol te houden. Hoe kom je als ouder in het groen?

Als hulpverlener kan je hierin ondersteunen, ben je waardevol. Begin bij de ouders, wat hebben zij nodig om de situatie beter aan kunnen? Maak samen met het hele gezin een prikkelplan. Kijk wat bij iedereen de signalen zijn en hoe ze in het groen kunnen blijven of weer kunnen komen. Door het met het hele gezin te maken plaats je niet een iemand in een uitzonderingspositie, maar werk je samen!

De deelnemers van de workshop gaan vol nieuwe informatie en een ‘huiswerkopdracht’ naar huis. Iedereen gaat een prikkelplan maken voor alle gezinsleden. Over twee weken is de volgende bijeenkomst. Ik kijk er naar uit!

Maartje de Vries werkt als ervaringsdeskundige ouder en autismecoach bij de Ervaringsacademie. Zij blogt over de eerste workshop Stressreductie bij autisme.

Meer weten over de trainingen van de Ervaringsacademie? Kijk hier of stuur een email naar ervaringsacademie@netwerkbetersamen.nl