Samen als werkwoord

Mijn vinger zweeft al uren boven de knop. Ik heb Nely al drie keer geappt met allerlei vragen over details. Dan doe ik het; ik stuur met de muis het pijltje richting verzenden en druk op de rechtermuisknop. Onze aanbiedingsbrief met projectplan zweeft door de digitale ruimte richting de gemeente Utrecht.

Dat het toch echt gelukt is! Jaren hebben we nagedacht over de manier waarop ervaringsdeskundigheid van ouders bereikbaar kan worden voor gemeenten, zorginstellingen en professionals. In de Ronde Venen had ik ervaring opgedaan door mee te lopen in allerlei werkgroepen en daar de stem van ouders te verwoorden. Ik voelde me er ongemakkelijk bij. Wat wist ik nu van wat al die ouders zouden willen? Oké, ik had er tientallen gesproken, mijn eigen ervaring getoetst aan die van hen maar zou het niet zoveel mooier zijn als ouders echt zelf mee zouden kunnen ontwikkelen?

Wat willen ouders en wat hebben ze nodig om hun ervaringsdeskundigheid in te kunnen zetten? Met die vragen organiseerden Nely Sieffers en ik een aantal sessies in Woerden en daarna aan mijn keukentafel. We ontmoeten betrokken ouders die al jaren actief waren als ervaringsdeskundige of professional en die tegen dezelfde vragen aan liepen. En als je dan eenmaal op het goede spoor zit, dan komen de kansen als vanzelf op je af. De inkt op de oprichtingsakte van Netwerk Beter Samen was nog maar nauwelijks droog of we kregen de vraag om een ervaringsacademie op te zetten. Een academie van jongeren, ouders en ervaringsdeskundigen waarin zij zich kunnen ontwikkelen en samen met professionals leren hoe de zorg beter kan.

Ruim dertig pagina’s met inspirerende ideeën bereiken even later onze opdrachtgever. Pagina’s boordevol activiteiten waarin samen centraal staat. Samen als werkwoord, dat staat voor het leggen van en bouwen aan verbindingen die elkaar versterken. Verbinding tussen gezinnen en professionals, tussen bestaande netwerken, tussen netwerken en organisaties en gemeenten. Laten we samen leren, samen doen en samen ontwikkelen!

Meld je aan voor onze activiteiten!

Afke Jong is penningmeester/ secretaris en heeft samen met Nely Sieffers, voorzitter, namens het bestuur van stichting Netwerk Beter Samen de gesprekken gevoerd met de gemeente Utrecht als opdrachtgever namens de Expertisenetwerken.

Afke Jong
Afke Jong

Over de auteur

Afke Jong werkt als adviseur huiselijk geweld in de regio Gooi en Vechtstreek. Vanuit haar persoonlijke ervaring merkte ze dat de systeemwereld niet aansluit bij wat een gezin nodig heeft en zo raakte ze betrokken bij het ouderplatform in Utrecht West.
Afke is voorzitter in het bestuur van Netwerk Beter Samen.