Kennismaking programmateam Ervaringsacademie

Vanaf 1 augustus is het programmateam van de Ervaringsacademie uitgebreid met vier nieuwe teamleden. Samen met Greet Meesters, programmamanager Ervaringsacademie gaan zij aan de slag om in de komende tijd samen leren, samen doen en samen ontwikkelen handen en voeten te geven in de regio Utrecht en Flevoland. Je kunt het programmateam binnenkort ontmoeten bij een proeverij van de activiteiten die we de komende tijd organiseren.

SAIDA EL MESSAOUDI, TEAMLID ERVARINGSACADEMIE

Saida El Messaoudi
Foto: Saida El Messaoudi

Mijn naam is Saida, ik ben 45 jaar en ik woon in Utrecht. Ik ben actief als opvoedambassadeur bij Stimulance, een stichting die jongeren en ouders met een migratieachtergrond stimuleert om hun plek te vinden in de samenleving. Zij ontwikkelen uiteenlopende projecten op basis van kernwaarden gelijkheid, respect en eigen kracht. Als opvoedambassadeur houd ik me bij Stimulance bezig met het bereiken van moeilijk bereikbare ouders op een laagdrempelige manier bij het ondersteunen van de opvoeding. Herkenbaarheid en gelijkwaardige zijn hierbij de uitgangspunten. In mijn vrije tijd wandel en fiets ik graag. Ik ben moeder van vier kinderen, waarvan twee van mijn kinderen een beperking hebben. Mijn oudste zoon is 22 jaar en is geboren met het VCF-sydroom, ook is hij verstandelijk beperkt en autistisch. Sinds een half jaar woont hij onder begeleiding. Mijn andere zoon is 13 jaar en heeft TOS (taalontwikkelingsstoornis). Door de ervaringen met mijn zoons en in mijn werk hoop ik anderen te helpen. Ik ben zelf zeer reflecterend, verbindend, inlevend en oplossingsgericht, ik wil daarom graag mijn kennis met anderen delen en kijk er naar uit om dit te doen bij de Ervaringsacademie. 

MAARTJE DE VRIES, TEAMLID ERVARINGSACADEMIE

Maartje de Vries
Foto: Maartje de Vries

Ik ben Maartje, eigenaar van PerspectiviA coaching & training. Ik bied coaching en training aan mensen met autisme en hun gezin. Daarnaast geef ik workshops en trainingen aan zorg- en onderwijsprofessionals. Ook ben ik ervaringsdeskundige ouder, op het gebied van autisme. Mijn passie ligt bij verbeteren, ontwikkeling stimuleren en mensen in hun kracht zetten. Voor mij komen in het project van de Ervaringsacademie de dingen samen waar ik enthousiast van word. Kijken en werken vanuit verschillende perspectieven spreekt mij erg aan. De weg voor jeugdigen en ouders waar de ontwikkeling niet vanzelf loopt is hobbelig. Het is fijn als ze zich kunnen ontwikkelen en kunnen groeien; dat ze de hulp en ondersteuning krijgen die ze nodig hebben, waarbij ze hun zorgen kunnen delen en het gevoel hebben gehoord te worden. Dat jeugdigen en ouders gelijkwaardige gesprekspartners zijn in de jeugdzorg. Mijn ervaring als moeder van een dochter en een zoon met autisme is dat dit niet altijd vanzelfsprekend is. Ik wil daarom ook graag in dit project bijdragen aan het ontwikkelen van betere zorg voor jeugdigen en hun ouders, met als belangrijkste doel dat er gezamenlijkheid gevoeld wordt.

EVA DE JONG, TEAMLID ERVARINGSACADEMIE

Eva de Jong
Foto: Eva de Jong

Ik ben Eva, 27 jaar en masterstudent antropologie aan de UvA. Ooit wilde ik zelf psychologe worden, maar een paar weken nadat ik mijn bachelordiploma psychologie had behaald kwam ik terecht in een burn-out. Na mijn burn-out heb ik mijn liefde voor creatieve vormgeving en schrijven ontdekt, me verdiept in coaching en een aantal jaar aan verschillende projecten meegewerkt op duurzaam en sociaal-maatschappelijk vlak. Door mijn persoonlijke ervaringen met de geestelijke gezondheidszorg tijdens mijn burn-out en de ervaringen van mijn lotgenoten, ben ik gefascineerd geraakt door onze mentale gezondheidszorg en hoe deze anders kan. Ik besloot hier een kwalitatief masteronderzoek aan te wijden en op dit moment zit ik in de afrondende fase hiervan. Ik onderzoek de ervaringen van professionals met betrekking tot het systeem van de ggz, wat er volgens hen werkt en wat er beter kan. Zelf ben ik geïnspireerd door het werk van o.a. Floortje Scheepers, Remke van Staveren en Jim van Os en ben ik van mening dat de huidige ggz als model is doorgeslagen, zorgverzekeraars een te grote vinger in de pap hebben, DSM-classificaties een te grote rol spelen in de behandelkamer en er nog steeds veel onwetendheid bestaat over het geheel van factoren dat meespeelt in herstel. Ik ben dan ook erg enthousiast om met de Ervaringsacademie aan de slag te gaan en het belang van ervaringsdeskundigheid aan te kaarten. Ik heb er zin in om me samen met dit team in te zetten voor Beter Samen en bij te kunnen dragen aan betere zorg.

SHANNON IJKEMA, TEAMLID ERVARINGSACADEMIE

Shannon IJkema
Foto: Shannon IJkema

Ik ben Shannon, 23 jaar en oudste uit een gezin van drie. Mijn vrije tijd breng ik veel door met mijn zusje (5) daarnaast mediteer ik graag en lees ik boeken, ik hou ervan om mezelf te ontwikkelen en nieuwe inzichten over dingen te krijgen. Mijn broertje (20) heeft meerdere ziekte-labels waardoor wij ondersteuning kregen van o.a. Jeugdzorg. Ik had er moeite mee dat er over mij gepraat werd en niet met mij, daarom hoop ik dat ik dat met de Ervaringsacademie anders kan aanpakken. Dit werk geeft mij veel goede energie en hiernaast zet ik mij ook in voor Expex als ervaringsdeskundige op verschillende gebieden, zoals drugs, of als maatje voor jongeren die ergens tegenaan lopen in mijn woonplaats Lelystad en omgeving.

Voor meer informatie of vragen kun je contact met ons opnemen via ervaringsacademie@netwerkbetersamen.nl of bellen naar 06-28318134. Wil je op de hoogte blijven over onze activiteiten? Je kunt hier aanmelden voor de nieuwsbrief.