Workshop Stressvolle dynamiek bij autisme (= Vol)

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Workshop Stressvolle dynamiek bij autisme (= Vol)

26 januari 2022 @ 09:30 12:30

Veel mensen met autisme zijn stressgevoelig. In de workshop Stressvolle dynamiek bij autisme leer je hoe je stress kan verminderen. De workshop is bedoeld voor ouders en professionals en bestaat uit drie dagdelen. Je krijgt inzicht in de werking van het brein, komt meer te weten over overprikkeling en kan eigen ervaringen inbrengen. 

WAAROM is kennis over stress bij autisme belangrijk

Mensen ervaren hun autisme vaak verschillend. Wat veel mensen met autisme gemeen hebben is een hoge stressgevoeligheid. Universele stressfactoren zijn onzekerheid, gebrek aan informatie en verlies van controle. Het brengt je autonomie in het gedrang en dat veroorzaakt stress. Er is steeds meer bekend over het ontstaan van stress en over het negatieve effect op lichamelijk en geestelijk welzijn. Voor mensen met autisme is het daarom belangrijk te erkennen dat er sprake is van stressgevoeligheid, te herkennen wanneer het speelt en te weten wat je eraan kan doen. 

INHOUD WORKSHOP 

De workshop bestaat uit drie dagdelen. De workshop is bedoeld voor ouders én zorgprofessionals samen. Je eigen situatie is het uitgangspunt, zodat je met nieuwe inzichten en handvatten de workshop afrondt. 

In dagdeel 1 komt overprikkeling en prikkelverwerking vanuit de meest recente wetenschappelijke inzichten aan bod. Je leert wat de werking van het brein is onder stress en wat de relatie is tussen autisme en trauma. 

In dagdeel 2 leer je over de relatie tussen waarneming op microniveau en stress.

In dagdeel 3 wordt besproken hoe autisme zich uit bij vrouwen en komt het effect van stress in relaties en tijdens het opvoeden aan bod. 

WAT LEER/ERVAAR JE? 

  • Wat de invloed van stress en overprikkeling is op je mentale en fysieke welzijn en functioneren
  • De invloed van prikkels vanuit het individuele perspectief
  • Autisme bij vrouwen, wat is er anders?

VOOR WIE

De workshop is bedoeld voor ouders en professionals uit de regio Utrecht & Flevoland werkzaam in de zorg voor jeugd (in wijkteams, jeugdbescherming, jeugd- en opvoedhulp, jeugd-ggz, lvb-zorg). Ouders en professionals melden zich bij voorkeur in duo’s aan!

Deze training heeft accreditatie van het SKJ en krijgt 11,5 punt.

TRAINERS 

De workshop wordt gegeven door Marjon Kuipers, Leander Westerbeek/Nynke Zuurmond, samen met een ervaringsdeskundige jongere en ouder van de Ervaringsacademie.

Data 

  • Workshop 2 2022: woensdag 26 januari, 9 februari en 9 maart van 09.30-12.30 uur

LOCATIE

Informatie volgt 

KOSTEN

Er zijn aan deze workshops in het eerste jaar van de ontwikkeling van de Ervaringsacademie geen kosten verbonden. De workshop kan ook in-company worden aangeboden.

Aanmelden en meer informatie

Deze workshops zitten vol. Heb je vragen of wil je meer informatie over een workshop in-company dan kun je contact opnemen via ervaringsacademie@netwerkbetersamen.nl