Webinar autisme, wat kun je wel! (= vol!)

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Webinar autisme, wat kun je wel! (= vol!)

6 april 2022 @ 14:30 16:00

Leren van gezinnen met (ex-)thuiszitters

Veel kinderen met (een vermoeden van) autisme lopen vast in het onderwijs en lopen risico om thuiszitter te worden. Dit geeft veel hoofdbrekens in de thuissituatie, scholen en hulpverlening want voor je het weet escaleert het en ook in de samenwerking is het vaak ingewikkeld. Met het thema wat kun je wel! wordt in dit webinar ingegaan op twee gezinssituaties en vanuit de wetenschap een onderbouwing gegeven waarom zaken stagneren en waarom de aanpak die is ingezet in deze gezinnen ook succesvol is.

Natasja Hoogerheide en Nely Sieffers zijn beide moeders van inmiddels jongvolwassenen (met o.a. autisme) en hebben een out of the box aanpak ontwikkeld nadat ze volledig vastliepen met hun kind(eren) op school en in de hulpverlening. Een levensreis met vallen en opstaan waarin niet alleen hun kinderen een ontwikkeling hebben gemaakt maar ook zij als moeder samen met mensen in hun omgeving. Afscheid van o.a. de planborden, picto’s en werken vanuit vertrouwen. Wat kun je wel is daarin hun motto geworden en dat heeft gezorgd voor een andere mindset en andere resultaten. Van ‘draaideur’ kind in de jeugdggz naar vechtsportleraar en van thuiszitter VSO cluster vier naar succesvolle leerling MBO 4 met uitzicht op een baan. In hun verhalen zit veel herkenning voor ouders en professionals maar ook rijke lessen die ze graag met de deelnemers delen. ‘De oplossingen zitten vaak veel meer in het gewone leven dan wordt gedacht en daarin inspireren we graag andere mensen.’

Marjon Kuipers, gedragsanalist, mediator en eigenaar van de Autisme Academie geeft vanuit de wetenschap een reflectie en onderbouwing op de ervaringen van Natasja en Nely. Waarom liepen deze kinderen zo vast en waarom heeft hun aanpak ervoor gezorgd dat de inmiddels jongvolwassene zonen zonder hulpverlening en medicatie een gezonde ontwikkeling maken in hun werk of onderwijsloopbaan? Marjon is zeer deskundig en maakt de oplossingsmogelijkheden heel praktisch met een wetenschappelijke onderbouwing.

Natasja Hoogerheide
Natasja Hoogerheide
Marjon Kuipers
Marjon Kuipers
Nely Sieffers
Nely Sieffers
Maartje de Vries
Maartje de Vries
Greet Meesters
Greet Meesters

In het laatste deel van het programma gaan we interactief aan de slag met een verdieping op twee thema’s: samenwerking en out of the box. Naast Marjon, Nely en Natasja (naast moeder ook werkzaam is in het onderwijs) sluit Maartje de Vries, ervaringsdeskundige ouder bij de Ervaringsacademie en professional in de begeleiding van kinderen en vrouwen met autisme aan. Greet Meesters, programmamanager voor de Ervaringsacademie leidt het programma in goede banen en geeft ook ruimte aan vragen van deelnemers.

Het belooft een inspirerende bijeenkomst te worden voor ouders, professionals (vanuit de hulpverlening, onderwijs, kennis en beleidsontwikkeling) en geïnteresseerden uit het hele land. Dus meld je snel aan!

Algemene informatie

  • Datum: 6 april 2022 (Is vol!)
  • Tijdstip: 14.30 – 16.00 uur, vanaf 14.20 uur inloggen
  • Locatie: Online via Zoom
  • Kosten: Gratis
  • Aanmelden: Via het aanmeldformulier, is verplicht. Je kunt niet meedoen via een link van een andere deelnemer want iedereen heeft een persoonlijke aanmelding nodig.
  • Organisatie: Netwerk Beter Samen
  • Meer informatie: Je kunt mailen naar ervaringsacademie@netwerkbetersamen.nl

Je kunt hier aanmelden voor onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van onze activiteiten in de toekomst.