
Themabijeenkomst opgroeien in armoede
30 juni 2022 @ 15:30 – 17:00
De regionale kenniswerkplaats Jeugd en gezin centraal organiseert op 30 juni een themabijeenkomst over opgroeien in armoede met een mix van kennis en praktijk. Het is een online en gratis bijeenkomst voor ouders, jongeren, ervaringsdeskundigen, hulpverleners, beleidsmakers, onderzoekers, studenten en andere belangstellenden.
Ongeveer 7 procent van de jongeren in Nederland in de leeftijd van 0-18 jaar leeft in gezinnen met armoede. Jongeren die opgroeien in armoede hebben een verhoogd risico op mentale problemen. Ze voelen zich minder gelukkig. Omdat mentale problemen op jonge leeftijd vaak leiden tot mentale problemen op volwassen leeftijd is preventie van mentale problemen op jonge leeftijd van belang. Tijdens de bijeenkomst gaan we in op een aantal mooie voorbeelden van een preventieve aanpak van armoede onder jongeren. Daarnaast introduceren we een onderzoek waar we de komende periode vanuit de werkplaats aan bijdragen. We gaan met elkaar in gesprek over wat we nog niet weten, wat er nodig is en om ervaringen en kennis uit te wisselen.
Dagvoorzitter
Carolien Plevier
Programma
- 15.30 uur – Opening en welkom
- 15.35 uur – Wat zeggen de cijfers?
Iris de Putter
- 15.45 uur – Onderzoek naar mentale gezondheid van jongeren die opgroeien in armoede
Margot Peeters
- 15.55 uur – Inspiratie uit de praktijk
Inzet ervaringskennis en ‘Kansrijk Liendert‘ – Dagmar Niewold
Financieel Spreekuur MBO Amersfoort – Susan Pepping
- 16.35 uur – In gesprek
Kies ter plekke een onderwerp om over in gesprek te gaan:- Versterken mentale gezondheid van jongeren die opgroeien in armoede
- Inzetten van ervaringskennis
- Hoe kunnen jongeren in de overgang van 18- naar 18+ ondersteund worden in de veranderde financiële verantwoordelijkheid?
- 17.00 uur – Afsluiting
De regionale kenniswerkplaats jeugd en gezin centraal ontwikkelt, verzamelt en deelt kennis om jeugdigen zo gezond, veilig en kansrijk mogelijk te laten opgroeien. De kenniswerkplaats werkt voor de provincie Utrecht met uitzondering van Utrecht-stad. Netwerk Beter Samen is in deze kenniswerkplaats partner voor het ouderperspectief.
Binnenkort verwachten we meer informatie over het programma. Meer informatie nodig of vragen dan kun je mailen naar RKJGC@hu.nl.