Online workshop Het levensverhaal centraal

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Online workshop Het levensverhaal centraal

2 november 2021 @ 09:00 11:00

Loop je wel eens vast in het contact met ouders of met een jongere? Of merk je dat je gefrustreerd raakt omdat je ondanks je inzet niet verder komt? Hoewel jeugdprofessionals met de beste intenties zorg verlenen, zijn er veel professionals die deze ervaring hebben. Werken met het levensverhaal kan je helpen om nog beter te worden in afstemmen op het gezin.

“Het helpt me enorm om het levensverhaal uit te vragen. Als een jongere vertelt hoe zijn leven is verlopen, krijg ik veel meer begrip voor zijn problemen en gedrag.”

Els (36 jaar, ambulant hulpverlener)

WAAROM IS HET LEVENSVERHAAL BELANGRIJK?

Luisteren naar het levensverhaal biedt erkenning voor kinderen en hun ouders. Het geeft daarnaast zicht op de mooie en moeilijke momenten, het ontstaan en voortbestaan van problemen en op de werkwijze en resultaten van ingezette hulp. Ook geeft het levensverhaal inzicht in sterke kanten en steunbronnen voor het kind en de ouders.

INHOUD WORKSHOP

In twee online sessies van twee uur leer je als professionals hoe je in gesprek met ouders en met de jongere zo breed mogelijk zicht te krijgen op het volledige levensverhaal van het kind. Tijdens de workshop wordt aan de hand van voorbeelden duidelijk wat er in een levensverhaal aan bod komt. Daarnaast wordt helder welke vragen helpen om zicht te geven op mogelijke verklarende factoren en wat eerder heeft gewerkt voor dit gezin. Er is ook aandacht voor de basishouding/bejegening die het werken met het levensverhaal vraagt. In de workshop is uitgebreid aandacht voor je eigen casuïstiek.

“Het gesprek was veel leuker dan ik had verwacht. Het was heel ontspannen en ik kon gewoon vertellen. Het was leuk om terug te denken aan leuke herinneringen, maar soms ook moeilijk.”

Kelly (15 jaar)

WAT LEER/ERVAAR JE?

  • Ouders en jongeren breed te bevragen op hun levensverhaal
  • Zicht te krijgen op welke ervaringen en contacten die gezinnen in het verleden hebben geholpen in het omgaan met ingewikkelde situaties
  • Reflectie op eigen praktijksituaties met andere deelnemers en aanwezige ervaringsdeskundige ouder en jongere

Trainers

De workshop wordt begeleid door Marjan de Lange (orthopedagoge en ouder met ervaringskennis) in samenwerking met ervaringsdeskundigen Eva de Jong en Saida El Messoudi van de

Marjan de Lange

Marjan de Lange

Saida El Messaoudi

Saida El Messoudi

Eva de Jong

Eva de Jong

VOOR WIE?

De workshop is bedoeld voor professionals werkzaam in de zorg voor jeugd (in wijkteams, jeugdbescherming, jeugd- en opvoedhulp, jeugd-GGZ, LVB-zorg etc.) en hun werkbegeleiders, werkzaam in de Regio Utrecht en Flevoland

DATA

Dinsdag 2 en 23 november van 9.00 en 11.00 uur

Op Dinsdag 18 januari en 15 februari van 9.00 en 11.00 uur organiseren we een tweede workshop. (Meer info en aanmelden)

LOCATIE

Online

KOSTEN

Er zijn aan deze workshops in het eerste jaar van de ontwikkeling van de Ervaringsacademie geen kosten verbonden. De workshops kunnen ook in-company worden aangeboden.

Aanmelden en meer informatie

Je kunt aanmelden via het aanmeldformulier. Heb je vragen of wil je meer informatie over een workshop in-company dan kun je contact opnemen via ervaringsacademie@netwerkbetersamen.nl 

Aanmeldformulier workshop: Het levensverhaal centraal (2 + 23 nov. 2021)

Laat dit veld blanco
Meerdere antwoorden mogelijk. De workshop is alleen voor ouders en professionals in de regio Utrecht-Flevoland.
 

Gegevens

Datum:
2 november 2021
Tijd:
09:00 – 11:00
Evenement Categorie:
Evenement Tags:
, , ,

Online