Online workshop Het levensverhaal centraal

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Online workshop Het levensverhaal centraal

18 januari 2022 @ 09:00 11:00

Loop je als zorgprofessional wel eens vast in het contact ouders of jongeren? Raak je gefrustreerd omdat je ondanks alle inzet niet verder komt? Hoewel jeugdzorgprofessionals met de beste intenties zorg verlenen, hebben veel professionals deze ervaring. Ouders en jongeren voelen zich vaak niet gehoord in het contact met een zorgprofessional. Werken met het levensverhaal kan iedereen helpen om de zorg beter af te stemmen op de vragen en behoeften van de jongeren en het gezin.

“Het helpt me enorm om het levensverhaal uit te vragen. Als een jongere vertelt hoe zijn leven is verlopen, krijg ik veel meer begrip voor zijn problemen en gedrag.”

Els (36 jaar, ambulant hulpverlener)

WAAROM IS HET LEVENSVERHAAL BELANGRIJK?

Luisteren naar het levensverhaal biedt erkenning voor jongeren en hun ouders. Het geeft daarnaast zicht op de mooie en moeilijke momenten, het ontstaan en voortbestaan van problemen en op de werkwijze en resultaten van ingezette hulp. Ook geeft het levensverhaal inzicht in sterke kanten en steunbronnen voor het kind en de ouders, zodat deze opnieuw kunnen worden benut.

INHOUD WORKSHOP

In twee online sessies van twee uur leer je zo breed mogelijk zicht te krijgen op het volledige levensverhaal van het kind. Tijdens de workshop wordt aan de hand van voorbeelden duidelijk wat er in een levensverhaal aan bod komt. Daarnaast wordt helder welke vragen helpen om zicht te geven op mogelijke verklarende factoren en wat eerder heeft gewerkt voor dit gezin. Er is ook aandacht voor de basishouding/bejegening die het werken met het levensverhaal vraagt. In de workshop is uitgebreid aandacht voor je eigen ervaringen en casuïstiek.

“Het gesprek was veel leuker dan ik had verwacht. Het was heel ontspannen en ik kon gewoon vertellen. Het was leuk om terug te denken aan leuke herinneringen, maar soms ook moeilijk.”

Kelly (15 jaar)

WAT LEER/ERVAAR JE?

  • Ouders en jongeren worden zich ervan bewust van het belang van het vertellen van hun levensverhaal en leren hoe zij dit kunnen doen.
  • Professionals leren ouders en jongeren breed te bevragen op hun levensverhaal
  • Samen krijg je zicht op welke ervaringen en contacten gezinnen in het verleden hebben geholpen in het omgaan met ingewikkelde situaties
  • Reflectie op eigen (praktijk)situatie met andere deelnemers en aanwezige ervaringsdeskundige ouder en jongere.

Trainers

De workshop wordt begeleid door Marjan de Lange (orthopedagoge en ouder met ervaringskennis) in samenwerking met ervaringsdeskundigen Eva de Jong en Saida El Messoudi van de Ervaringsacademie.

Marjan de Lange

Marjan de Lange

Saida El Messaoudi

Saida El Messoudi

Eva de Jong

Eva de Jong

VOOR WIE?

De workshop is bedoeld voor professionals werkzaam in de zorg voor jeugd (in wijkteams, jeugdbescherming, jeugd- en opvoedhulp, jeugd-GGZ, LVB-zorg etc.) en hun werkbegeleiders, werkzaam in de Regio Utrecht en Flevoland. Ook ouders zijn welkom.

DATA

Dinsdag 18 januari 2022 en 15 februari 2022 van 9.00 en 11.00 uur.

LOCATIE

Online

KOSTEN

Er zijn aan deze workshops in het eerste jaar van de ontwikkeling van de Ervaringsacademie geen kosten verbonden. De workshops kunnen ook in-company worden aangeboden.

Aanmelden en meer informatie

Je kunt aanmelden via het aanmeldformulier. Heb je vragen of wil je meer informatie over een workshop in-company dan kun je contact opnemen via ervaringsacademie@netwerkbetersamen.nl