Basistraining voor ervaringsdeskundige ouders (=vol)

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Basistraining voor ervaringsdeskundige ouders (=vol)

18 februari 2022 @ 10:00 13:00

Start training in februari 2022

In februari 2022 start een basistraining voor ervaringsdeskundige ouders. In de training leren ouders hoe ze hun eigen ervaring kunnen omzetten naar ervaringskennis en krijgen zij een basis van vaardigheden om dit ook deskundig vorm te geven. De training bestaat uit zes bijeenkomsten. Voor deelnemers uit de provincie Utrecht en Flevoland is de training gratis.

Ervaringsdeskundigen breed inzetbaar

Bij kinderen bij wie het opgroeien niet vanzelf gaat is . Ervaringsdeskundige ouders kunnen een luisterend oor zijn en steun bieden aan ouders en gezinnen die nog midden in de zorgen zitten. Ervaringsdeskundigen kunnen ook een bijdrage leveren in oudergroepen, waar uitwisseling van ervaringen en het leren van elkaar centraal staat. Bij gemeenten, zorgaanbieders, onderzoekers en projecten liggen er vragen om ervaringsdeskundigen in te zetten. Dat gaat bijvoorbeeld om het meedenken met hulpverleners en teams of advisering over beleid en/of inkoop of onderzoek naar verbeteren van zorgaanbod. Ervaring en kennis van de mensen waar het om gaat in de jeugdhulp, jeugdbescherming en andere vormen van hulp en zorg worden zo benut.

Inhoud training

Bijeenkomst 1: Basis over de psychologie van ouderschap en het verschil tussen ‘ouderschap’ en ‘opvoederschap’

Bijeenkomst 2: Vervolg psychologie van het ouderschap en ouders steunen doe je door te ‘bufferen’!

Bijeenkomst 3: Oudergericht en oudervriendelijk werken, hoe kunnen professionals en organisaties dat invullen? Wat kun jij daarin als ervaringsdeskundige ouder betekenen?

Bijeenkomst 4: Van theorie naar praktijk

Bijeenkomst 5: Inzicht in de diversiteit aan rollen en taken voor de ervaringsdeskundigen

Bijeenkomst 6: Groeien in ervaringsdeskundigheid en gelijkwaardige samenwerking

Trainers

Janneke van Bockel

De eerste vier bijeenkomsten van de training worden gegeven door ouderschapsdeskundige Janneke van Bockel. Vanuit haar bedrijf MetaMama coacht, schrijft, spreekt en denkt ze over de psychologie van ouderschap. Ze is, samen met Greet Meesters, initiatiefnemer van de landelijke tiendaagse training Ouders Ervaren en Deskundig, organiseerde vijf jaar de landelijke Verwendag voor ouders van een kind met autisme (de facebookgroepen bestaan nog steeds) en maakt de Meeleefkaartjes voor ouders. Ze was hoofdredacteur van het vaktijdschrift Ouderschapskennis en is auteur van de boeken IJskastmoeder, Uitlegmoeder, Uitvindboek voor ouders en Tussen jou en mij. 

Nely Sieffers

Nely Sieffers

Nely Sieffers heeft een ruime ervaring met de inzet van ervaringskennis en -deskundigheid vanuit een diversiteit aan doelgroepen. Zij heeft kennis over de impact van het zorgstelsel voor gezinnen en persoonlijke ervaring als moeder van een voor gezinnen en persoonlijke ervaring als moeder van een zorggezin. Nely is een belangrijke gesprekspartner voor gemeenten en zorgaanbieders en verbindt de inzet van ervaringsdeskundigheid aan de uitvoering, beleid en kennisontwikkeling in het zorgstelsel. Nely is bestuurder van Netwerk Beter Samen en daarnaast zelfstandig ervaringsadviseur (ZZP-er). Zij werkt aan diverse grote en kleine opdrachten. Dit is tien jaar geleden begonnen met vrijwilligerswerk bij een cliëntenorganisatie. ‘Elke dag leren en wat ik niet weet zoek ik uit’ is Nely haar motto.

Maartje de Vries

Maartje zorgt voor de ondersteuning van deze training en is de host van de online bijeenkomsten. Zij is ervaringsdeskundige ouder en werkt voor het programmateam van de Ervaringsacademie. Daarnaast biedt Maartje coaching en training aan mensen met autisme en hun gezin, workshops en trainingen aan zorg- en onderwijsprofessionals. Mijn passie ligt bij verbeteren, ontwikkeling stimuleren en mensen in hun kracht zetten. Voor mij komen in het project van de Ervaringsacademie de dingen samen waar ik enthousiast van word. 

Maartje de Vries

Praktisch

We komen zes dagdelen bijeen. De eerste 3 bijeenkomsten zijn digitaal. Afhankelijk van de Corona-maatregelen van dat moment besluiten we om de laatste 3 bijeenkomsten live of digitaal te doen. Deze training is gratis voor de deelnemers uit de provincie Utrecht en Flevoland en wordt gefinancierd door de Expertise Netwerken in Utrecht en Flevoland.

Data:   Vrijdagochtend 18-2, 18-3, 1-4, 22-4, 13-5 en 3-6-2022

Tijd:     10.00 uur – 13.00 uur (live, als het online wordt van 10.00u – 12.00u)

Aantal deelnemers: minimaal 8, maximaal 18

Online bijeenkomsten: Via Zoom, deelnemers ontvangen enkele dagen voor de training een link en informatie over het inloggen op Zoom.

Locatie voor de live bijeenkomsten: Cursus en Vergadercentrum Domstad Utrecht, Koningsbergerstraat 9, 3531 AJ Utrecht

Na deze training

  • Heb je zicht op welke manieren je je eigen ervaringskennis op een gedegen manier in kunt zetten in het werkveld van jeugdzorg en onderwijs
  • Heb je inzicht en inspiratie in hoe andere ouders hun ervaringen inzetten om o.a. de jeugdhulp te verbeteren
  • Ben je je bewust van de principes van een oudergerichte attitude (de ‘3-poot’ en het buffermodel) en ben je enigszins vertrouwd met de ouderschapstheorie van Alice van der Pas
  • Weet je wat ervoor nodig is om in het contact met ouders oudergericht te werken en wat de impact hiervan is op de kwaliteit van het contact
  • Begrijp je hoe je organische kennis van ouders verbindt met professionele kennis om tot een betere afstemming te komen
  • Heb je aandacht voor de verschillende positie van ouders en professionals
  • Heb je een vervolgplan gemaakt hoe je na de training verder wilt gaan
  • Heb je nieuwe contacten opgebouwd en je netwerk uitgebreid met ervaringsdeskundige ouders in de regio Utrecht en Flevoland

Aanmelden en meer informatie

Heb je als ouder ervaring met het krijgen van psychische hulp, begeleiding bij de opvoeding, voor je kind of te maken gehad met veilig thuis en/of jeugdbescherming? Wil je graag iets doen met deze ervaring voor anderen en wil je dit op een constructieve manier invullen? En woon je in provincie Utrecht of Flevoland? Deze training zit vol. Bij voldoende interesse starten we een tweede training. Je kunt je interesse aangeven door een mail te sturen naar ervaringsacademie@netwerkbetersamen.nl.