Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Cursus stressvolle dynamiek bij autisme

7 februari 2024 @ 09:30 12:30 CET

Stress verminderen bij autisme

Veel mensen met autisme zijn stressgevoelig en gezinnen waar dit speelt ervaren vaak veel problemen. In de cursus Stressvolle dynamiek bij autisme leer je hoe je stress kunt verminderen. Je krijgt inzicht in de werking van het brein, komt meer te weten over overprikkeling/stress en over de relatie trauma en autisme. Daarbij kun je jouw eigen ervaringen inbrengen als ouder, hulpverlener en ervaringsdeskundige. 

WAAROM is kennis over stress bij autisme belangrijk?
Mensen ervaren hun autisme vaak verschillend. Wat veel mensen met autisme gemeen hebben is een hoge stressgevoeligheid. Universele stressfactoren zijn onzekerheid, gebrek aan informatie en verlies van controle. Het brengt je autonomie in het gedrang en dat veroorzaakt stress. Er is steeds meer bekend over het ontstaan van stress en over het negatieve effect op lichamelijk en geestelijk welzijn. Voor mensen met autisme en hun omgeving is het daarom belangrijk te erkennen dat er sprake is van stressgevoeligheid, te herkennen wanneer het speelt en te weten wat je eraan kunt doen.

Leerdoelen en opbrengsten

Je leert:

 • Wat de invloed van stress en overprikkeling is op je mentale en fysieke welzijn en functioneren
 • De invloed van prikkels vanuit het individuele perspectief
 • Autisme bij vrouwen, wat is er anders?

Trainers met ervaringsdeskundigheid

De cursus stressvolle dynamiek bij autisme wordt gegeven door twee (ervarings-) deskundige trainers. Marjon Kuipers is trainer en oprichter van de Autisme Academie en de Plan B Academie. Maartje de Vries is coach van vrouwen en ouders van kinderen met autisme en ook zelf ervaringsdeskundige ouder van twee kinderen met autisme.

Programma

De cursus bestaat uit drie dagdelen met een afwisselend programma. Je eigen situatie is het uitgangspunt, zodat je met nieuwe inzichten en handvatten de cursus kunt afronden. De groep bestaat uit maximaal 16 deelnemers met een mix van jongeren, ouders, ervaringsdeskundigen en professionals.

 • Dagdeel 1 Thema: stress en overprikkeling
  • Overprikkeling en prikkelverwerking vanuit de meest recente wetenschappelijke inzichten Werking van het brein onder stress
  • Hoe uit autisme zich bij vrouwen
 • Dagdeel 2 Thema: Autisme en trauma
  • Trauma respons
  • Link trauma en autisme
  • Oorzaken trauma
  • Symptomen trauma
 • Dagdeel 3 Waarneming en zintuigen
  • Filtering en waarneming
  • Sensatie, perceptie en cognitie in de waarneming
  • De relatie waarneming op microniveau en stress
  • 6 communicatiekanalen waarop je kunt waarnemen

Je ontvangt een reader met informatie om tussentijds te bestuderen. De cursus wordt gehouden op een prettige trainingslocatie met koffie, thee en wat lekkers. Na de laatste les ontvang je een certificaat voor deelname aan de cursus en voor de jeugd- en gezinsprofessionals met een SKJ registratie 11,5 punten.

‘Een absolute aanrader voor iedereen die op welke manier dan ook raakvlakken heeft met autisme. Een leerzame cursus die nieuwe inzichten geeft en stof tot nadenken.’

Deelnemer cursus Stressvolle dynamiek bij autisme (Voorjaar 2023)

Schrijf hier in voor deze cursus

Tickets

Onderstaand nummer bevat de tickets voor dit evenement in je winkelwagen. Klik op “Koop Tickets” om bestaande deelnemersinformatie aan te passen en de hoeveelheid tickets aan te passen.
Aanmelden ouders
De cursus stressvolle dynamiek bij autisme is een cursus van drie dagdelen en start op 7 februari 2024. Deze aanmelding is voor ouders.
82,50 Incl. 21% BTW
0 beschikbaar
Uitverkocht
Aanmelden jongeren
De cursus stressvolle dynamiek bij autisme is een cursus van drie dagdelen en start op 7 februari 2024. Deze aanmelding is voor ervaringsdeskundige jongeren.
18,00 Incl. 21% BTW
0 beschikbaar
Uitverkocht
Aanmelding professionals
De cursus stressvolle dynamiek bij autisme is een cursus van drie dagdelen en start op 7 februari 2024. Deze aanmelding is voor ervaringsdeskundige jongeren en dienst bij een organisatie, zelfstandige praktijken en zzp-ers.
399,00 Incl. 21% BTW
0 beschikbaar
Uitverkocht

Vragen

Kun je de kosten niet dragen en wil je graag deelnemen dan kun je contact opnemen via info@netwerkbetersamen.nl om de mogelijkheden te verkennen. Ook voor andere vragen over de cursus of het aanmelden kun je mailen naar info@netwerkbetersamen.nl.

Cursus stressvolle dynamiek bij autisme

Algemene informatie

Voor wie: ouders, jongeren, ervaringsdeskundigen en hulpverleners uit de provincie Utrecht en Flevoland.

 • Drie dagdelen op de volgende data:
  • Les 1: 7 februari 2024
  • Les 2: 14 februari 2024
  • Les 3: 6 maart 2024
 • Tijd: 09.30 – 12.30 uur
Zwarte Woud 2
Utrecht, 3524 SJ Nederland

Investering

Tijdsinvestering: 9 contacturen en 3 uur zelfstudie

Deze cursus is SKJ geaccrediteerd voor de jeugd- en gezinsprofessionals met 11,5 punt bij volledige deelname van de cursus.

€18,00 – €399,00 Diverse tarieven voor verschillende doelgroepen

Onze algemene voorwaarden zijn van toepassing

Trainers van deze cursus

Marjon Kuipers

Marjon Kuipers

Trainer, gedragsanalist en ervaringsdeskundige

Marjon Kuipers is oprichter van de Autisme Academie en bekend van Plan B en C. Ze is gespecialiseerd in autisme gerelateerde conflicten, trauma, stress- en emotiemanagement. Marjon is zelf een ervaringsdeskundige ouder en deelt ook haar levenslessen vanuit eigen ervaringen.

Foto Maartje de Vries

Maartje de Vries

Trainer, coach en ervaringsdeskundige

Maartje de Vries is coach van vrouwen en ouders van kinderen met autisme en eigenaar van Perspectivia coaching. Maartje is een ervaringsdeskundige moeder van een zoon en dochter met autisme en deelt haar ervaringen in haar werk en trainingen.

Deze cursus wordt mogelijk gemaakt door:

Deze cursus wordt mede mogelijk gemaakt door de Bovenregionale Expertise Netwerken Utrecht en Flevoland met het project Ervaringsacademie.

Logo bovenregionale samenwerking jeugd Utrecht-Flevoland