Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Cursus: In verbinding zijn bij suïcidale gedachten

13 oktober @ 09:30 12:30 CEST

Hoe blijf je in verbinding?

Het hebben van gedachten of suïcidaal gedrag heeft een enorme impact op degene die het betreft en zijn of haar omgeving. De kern van het voorkomen van suïcide is echte verbinding. En dat is vaak moeilijk. Moeilijk voor de professional maar vooral heel erg ingewikkeld voor ouders. Het is enorm pijnlijk en verdrietig als je je kind ziet lijden. Als ouder ervaar je wanhoop en vaak lukt het niet eens om in verbinding met jezelf te blijven. In deze cursus van vier dagdelen krijgen ouders en ervaringsdeskundige jongeren inzicht in de mogelijkheden om in verbinding te blijven.

We spreken over suïcidaal gedrag als er gedachten zijn aan zelfdoding en er voorbereidingen en/of pogingen worden gedaan die tot zelfdoding kunnen leiden. Het zijn dus niet alleen de handelingen, maar ook de gedachten en gevoelens die onder suïcidaal gedrag vallen.

Kennis geeft inzicht om te verbinden

De cijfers van jongeren met suïcidale gedachten stijgen en de druk op de zorg neemt toe. Wachttijden moeten worden overbrugd en regelmatig ontmoeten we ook jongeren die juist suïcidaal worden in een zorginstelling. Wanneer het zicht op toekomstperspectief afneemt, zijn juist de mensen die echt in verbinding blijven zo belangrijk voor deze jonge mensen waarbij het perspectief om te leven is afgenomen. Maar hoe doe je dat met de hoge werkdruk en weinig tijd om echt even aandacht te hebben? Wat kun je als ouder doen en wat moet je bijvoorbeeld vooral niet doen? In deze cursus krijg je antwoorden op hoe je in verbinding kunt blijven met de jeugdige.

Leerdoelen en opbrengsten

  • Wat de invloed van stress en overprikkeling is met gevolgen voor je mentale en fysieke welzijn en functioneren.
  • De invloed van trauma op de mentale gezondheid.
  • Verbindende communicatie en wat kun je als omgeving doen.
  • Je leert van ervaringen van een ouder die haar zoon heeft verloren.
  • Door het gesprek met elkaar leer je dit thema bespreekbaar te maken.

Ervaringsdeskundige trainers

Tijdens deze cursus van vier ochtenden delen Marjon Kuipers en Saskia Schipper hun kennis en ervaringen. Marjon is gedragsanalist, trainer, eigenaar van de Plan B academie en heeft een veelgelezen blog geschreven: Suïcidepreventie, flikker op met je lijstjes... Saskia is POHggz en werkt in de verslavingszorg. In de zomer van 2022 heeft Saskia haar zoon verloren en bestaat de verbinding uit de levensherinneringen. Het ontbreken van de echte verbinding in onderwijs en zorg maakt soms meer kapot dan je lief is. Om die reden hebben beide trainers een passie om hun negatieve ervaringen om te zetten naar een positieve les voor andere professionals en ouders.

Programma

Het programma voor de vier dagdelen van deze cursus is afwisselend met allereerst ruimte voor een veilige kennismaking, het delen van kennis, ervaringsverhalen en interactieve programma onderdelen. Hierdoor krijgen deelnemers inzicht in wat er nodig is, kennis over stress en het prikkelprofiel. Verder gaat het ook over de link tussen trauma en suïcidaal gedrag. Tot slot kan in verbinding zijn natuurlijk niet zonder het thema verbindende communicatie en hoe kan de omgeving omgaan met de situatie.

Vervolgens is er ruimte voor interactie in groepjes en verder in elke les ruimte voor een kleine creatieve symbolische oefening. Deze cursus wordt voor de tweede keer gegeven en we maken ook ruimte voor thema’s van de deelnemers en kleuren het op maat in.

‘Als we echt iets willen doen aan de steeds maar stijgende suïcide cijfers onder jongeren dan moeten we naar preventie. We moeten gaan begrijpen dat het leven niet maakbaar is en dat er ontzettend veel liefdevolle uitreiking moet zijn naar ouders en hun kinderen. De kern van het voorkomen van suïcide is echte verbinding.’

Marjon Kuipers, trainer en gedragsanalist

Schrijf nu in voor deze cursus

Tickets

Onderstaand nummer bevat de tickets voor dit evenement in je winkelwagen. Klik op “Koop Tickets” om bestaande deelnemersinformatie aan te passen en de hoeveelheid tickets aan te passen.
Cursus in contact bij suïcidale gedachten voor ouders
82,50 Incl. 21% BTW
6 beschikbaar
Cursus in contact bij suïcidale gedachten voor jongeren
18,00 Incl. 21% BTW
6 beschikbaar

Er zijn 12 plekken beschikbaar en bij minimaal 8 deelnemers gaat de cursus door. Kun je de kosten niet dragen en wil je graag deelnemen? Neem contact op via info@netwerkbetersamen om de mogelijkheden te verkennen.

Foto Marjon Kuipers in actie als trainer

Algemene informatie

Voor wie: ouders en ervaringsdeskundige jongeren en -ouders die hun ervaring inzetten voor andere jongeren, gezinnen en/of in de hulpverlening.

Cursus van vier dagdelen op de volgende data:

vrijdag 13 en 27 oktober, 10 en 24 november 2023

Tijd: 09.30 – 12.30 uur

Brennerbaan 150
Utrecht,
Bekijk de site van Locatie

Investering

Tijdsinvestering: 12 contacturen en 3-4 uur zelfstudie

€18,00 – €82,50 Diverse tarieven

Onze algemene voorwaarden zijn van toepassing

Deze cursus wordt mede mogelijk gemaakt door de Bovenregionale Expertise Netwerken Utrecht en Flevoland met het project Ervaringsacademie.

Trainers van deze cursus

Foto: Marjon Kuipers

Marjon Kuipers

Trainer, gedragsanalist en ervaringsdeskundige

Marjon Kuipers is oprichter van de Autisme Academie en bekend van Plan B en C. Ze is gespecialiseerd in autisme gerelateerde conflicten, trauma, stress- en emotiemanagement. Marjon is zelf een ervaringsdeskundige ouder en deelt ook haar levenslessen vanuit eigen ervaringen.

Foto Saskia Schipper

Saskia Schipper

Trainer, POH-ggz en ervaringsdeskundige ouder

Saskia Schipper is POHggz in de verslavingszorg en is trainer bij de Autisme Academie. Saskia heeft in de zomer van 2022 haar eigen zoon verloren doordat hij het perspectief op leven is verloren. Deze ervaring is een bron van kennis waarmee ze andere wil helpen in de worsteling van in verbinding blijven.

Heb je zelf of een naaste last van suïcidale gedachten? 113 kan je verder helpen.